dimecres, 20 de novembre del 2013

L’abocador d’escombraries de la Vall de Joan

La Vall de Joan està situada en el Parc Natural del Garraf dins els termes municipals de Begues i Gavà a la comarca del Baix Llobregat. A l'origen, el paratge era un de les múltiples valls angostes i sinuoses, els “fondos”, que constitueixen els contraforts del massís del Garraf. 
Era un entorn feréstec molt freqüentat pels espeleòlegs dels anys 50-60, que vam tenir l’oportunitat d’explorar una bona dotzena de cavitats avui engolides per les escombraries: l’avenc de l’Arcada Petita, l’avenc de les Terradelles, l’avenc del Caietà, etc. que eren el terreny de descobertes i estudis dels nostres predecessors i alhora paratge d’iniciació a l’exploració de les verticals subterrànies dels espeleòlegs barcelonins...i d’altres.
Malgrat l’oposició de l’Escola Catalana d’Espeleologia, l'inici del seu ús i explotació com a abocador data de l'any 1974 per donar cabuda a la major part dels residus urbans de Barcelona i dels municipis de la seva àrea metropolitana. En el moment en què es va iniciar la seva clausura ocupava una extensió aproximada de 85 hectàrees.

El dijous passat, 14.11.2013 al programa de TV3 “Espai terra” va dedicar un reportatge a l’abocador del Garraf  (Vall de Joan./ Fondo de les Terradelles).
Podria haver estat un documental interessant, però fou un autèntic “massatge”, un cant totalment acrític a l’excel·lència de la gestió mediambiental de la Corporació Metropolitana de Barcelona, obviant el desastre ecològic que ha provocat contaminat l’aqüífer, malmeten per sempre un Parc Natural!, oblidant que causà la mort! de l’espeleòleg Xavier Claramunt el 24.10.1979 per l’explosió de metà a l’avenc del Caietà!
L’abocador és i continuarà sent per molts anys, una ingent acumulació de merda en fermentació en un massís carstificat, un exemple mundial del que no es pot fer sense alterar profunda i criminalment l’equilibri ecològic. Cal mantenir-ho ben viu en la memòria per tal que no es torni a produir.

A més d’un, se li tindria que caure la cara de vergonya, de mostrar-se ufanós pel “bonic” resultat d’aquesta actuació, tot i sabent-ne els perversos efectes provocats, van continuar aprovant unes demencials ampliacions.  Un delicte contra la salut pública i un menyspreu absolut pel patrimoni natural.

 El vídeo d' Espai Terra


Veieu els anteriors articles sobre l'abocador de Garraf en l’espeleobloc:
http://espeleobloc.blogspot.com.es/2008/12/dissortat-garraf.html

5 comentaris:

  1. Aquí el Fa un any vaig fer una inmersió a la falconera i es de jutjat de guardia,el aigua que surt es groga,la visibilitat es de un metre i la cova esta plena de una mena de mocs blanquinosos,inclús restes de plàstic , la pròxima vegada portare la camara de video, es una vergonya i un crim mediambiental lo que es va fer al Garraf...

    Joel Bv

    ResponElimina
  2. no voldria rectifica a ningu pero' crec recordar que el avenc que va mata a Xavier Claramunt i ferid als altrs 3 companys va ser el de les Terradellas.

    ResponElimina
  3. "costa d'imaginar que aquí hi havia un abocador" jajajajajaja que bonic ho pinten tot falten les floretes i les papallones, segons el llibre d'OLOR a PODRIT em sembla que no es va impermeabilitzar res al principi, perquè es pensaven que el terreny no filtraría. Quina manera de tergiversar la informació.... pf

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.