dimecres, 16 d’octubre del 2013

Amb els ratpenats A Casa

L’enciclopèdic divulgador Bill Bryson, de nou ens ofereix una estimulant narració, altament recomanable per tots els encuriosits en saber el què i el perquè del mon en el que vivim. De la seva obra A Casa, insereix-ho les pàgines en les que ens parla dels ratpenats. 
 

La histoplasmosi (la maledicció dels Faraons)

El 1955, a Sudàfrica, l'epidemiòleg britànic Geoffrey Dean atengué un geòleg de Rhodèsia (avui Zimbabwe), que estudiava la possibilitat d'emprar com a adob els grans dipòsits de guano dels ratpenats. Cinc setmanes abans havia entrat en les coves de la reserva natural d'Urungwe i des de llavors havia desenvolupat una greu pneumònia bilateral. Dean fou informat també que trenta anys abans, dos soldats havien desafiat una "'m'tagati", maledicció que queia sobre qualsevol persona que entrés a les coves sense ser "njanga", és a dir, bruixot. El ritual d'iniciació dels aspirants a bruixot consistia precisament a entrar en les coves i passar-hi un cert temps. Molts aspirants morien misteriosament, però als supervivents se'ls reconeixien poders màgics i capacitat de curació. I era provat que mai més no emmalaltien per causa de la "'m'tagati".
Dean també recollí informació sobre una expedició espeleològica a Transvaal, Sudàfrica, en la qual alguns exploradors havien mort a causa d'una misteriosa malaltia que cursava com una pneumònia i que fou anomenada "mal de les coves" pel metge que la diagnosticà. Que hi havia en comú en tots aquests casos de pneumònia, inclosos els relacionats amb la famosa maledicció de Tutankamon? Era evident, però ningú no hi havia caigut: piles d'excrements de ratpenats.

Sobre el guano sec de ratpenat creix un fong oportunista, les espores del qual són les vertaderes causants de les misterioses pneumònies: Histoplasma capsulatum. Aquest fong, propi sobretot de països càlids, creix sobre sòls polsosos on hi ha excrements de gallines, coloms, estornells o ratpenats. La malaltia, histoplasmosi, es contreu per inhalació de pols que contingui espores del fong i cursa en forma de pneumònies potencialment letals; a través del torrent circulatori, pot afectar també altres òrgans com el fetge i produir trastorns funcionals i metabòlics. La malaltia es manifesta amb tos, dolor toràcic, insuficiència respiratòria, tremolors i fatiga, és a dir la misteriosa simptomatologia que acompanyà lord Carnarvon fins a la mort. En la seva forma més lleu, i més freqüent, la histoplasmosi és benigna i immunitza el malalt, tal com comprovaren els aprenents de bruixot d'Urungwe.
Howard Carter inspeccionant la tomba de Tutankamon


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.