divendres, 6 de setembre del 2013

Les covetes dels Moros de Bocairent

Les covetes dels Moros, declarades Be d’Interés Cultural en 1931, son unes cavitats artificials amb orificis en forma de finestra, penjades a meitat d'un penya-segat rocós. Situades al barranc de la Fos, al vessant dret, tan sols a uns 300 m. al nord de Bocairent.
Son de 53 buits excavats a la roca, que donen accés a altres tantes cambres, així com de nou finestres més, que tan sols estan iniciades. Les finestres es disposen en tres o quatre nivells. És molt probable que la gran majoria d'aquestes càmeres fossin concebudes per a estar aïllades, almenys en un principi, ja que totes tenen argolles d'ancoratge per a les cordes i dispositius per a encastar portes-marcs.  En l'actualitat estan totes intercomunicades per forats en les parets (que també semblen antics), així com per "pous-xemeneies" per salvar els desnivells.
A la Edat Mitjana, en tota la seva operativitat, a les covetes s'accedia a través d'una finestra principal, situada més baixa que la resta (a 8 m) a la qual s'arribava escalant amb unes osques fetes a la paret. Avui és molt més fàcil ja que s'han instal·lat escales. Les càmeres, gairebé totes de planta aproximadament rectangular i variables quant a mesures (2,5 x3 m. i  2,5 x 4 m., de mitjana), no presenten sitges ni elements destacables, i només unes quantes tenen dipòsits o compartiments oberts.
Les interpretacions d'aquestes cavitats han estat molt diverses, a través del temps, (cambres sepulcrals d'èpoques antigues, graners, cenobis visigòtics ...) i difícils de datar, per falta de materials arqueològics, inscripcions o altres dades.
Després de diverses prospeccions arqueològiques dutes a terme pel Museu Arqueològic d'Ontinyent - Vall d'Albaida, es pot assegurar que es tractava de graners-magatzems de seguretat, realitzats en època andalusí, que servirien a determinades comunitats camperoles de les proximitats, molt probablement d'ascendència berber. Sembla que és un model de graner traslladat del nord d'Àfrica (com els tazaghin de l'alt Atles).



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.