divendres, 20 de setembre del 2013

Ascensió subterrània del Vanil des Artses

Els espeleòlegs de Association des Folliu-Bornés descobreixen el 2008 al Vanil des Artses la cova dels Bouquetins  una galeria fòssil de tres metres de diàmetre, unes dimensions inusuals per la regió.
 Aquesta troballa els va dur a explorar amb mes detall els inhòspits vessants d’aquesta muntanya. Finalment després d’una delicada escalada accedeixen penjada al penya-segat una nova entrada: la grotte du Dragon. La forma de les galeries i la corrent d’aire fred ha estat l’estímul per una successió incansable de sessions d’exploració i desobstrucció al llarg de tres anys, que poc a poc els ha dut a una experiència increïble remuntar per l’interior de la muntanya  225 metres de desnivell i un recorregut de 733 metres de galeries fins 25 metres del cim.

Finalment el 23 d’agost s’excava la sortida que ara anomenem “Gouffre de l’Eau de là” inaugurant una travessa extraordinària. 75 anys després de la conquesta de les grans parets alpines una nova via recorre la muntanya per l'interior.




El ressó mediàtic


Més informació a:
http://mdemierre.speleologie.ch/?p=1157


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.