dimecres, 7 d’agost del 2013

Les migracions dels ratpenats de l’Esquerrà

...segueix del post d'ahir.

En aquesta imatge d’un ratpenat, en el sector dels pous concrecionats de l'avenc de l'Esquerrà, en descomposició i fagocitat per lithobius i troglocharinus s’observa que conserva el seu  anellament. Recollirem les anelles per tal que els especialistes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona el puguin adreçar als investigadors adients.

En la dècada dels 60 vam tenir l'oportunitat de participar en diverses campanyes d'anellament de quiropters sota la supervisió d'en Enric Balcells Rocamora (Barcelona 1922, Jaca 2007). Aquest estudiós de la fauna (vertebrada i invertebrada) fou, juntament amb el Dr. Español un dels impulsors dels treballs bioepeleològics de la nostra joventut, investigador del CSIC i creador del  Centro Pirenaico de Biologia Experimental de Jaca, probablement és poc conegut pels espeleòlegs d'avui.
Dr. Enric Balcells
Ja en aquells anys els anellaments permeteren comprovar que el ratpenat de cova, aquest quiròpter d'ales estretes i llargues, era capaç d'efectuar vols ràpids i gran migracions més enllà nord del pirineu.  
Les vies migratories del ratpenat de cova (Miniopterus schreibersi)
 en el Principat i la Catalunya Nord, segons un estudi del 1985.
Els ratpenats de l'avenc de l'Esquerrà

Inserim la publicació i les imatges de la presentació del treball Els ratpenats de l'avenc de l'Esquerrà i els seus moviments estacionals, d'en Marc Lopez-Roig, Xavier Bayer i Jordi Serra-Cobo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.