dissabte, 17 d’agost del 2013

Expedició biospeleològica al Marroc, 2013

Mapa general del Marroc, amb les zones previstes a visitar: 1: Beni Snassen; 2: Aït Mehammed; 3: Inmouzer des Ida ou Tanant

Enguany, com tots els anys des del 2001, està prevista una nova expedició al Marroc, continuant amb el Projecte de Biospeleologia Atlas. La previsió és sortir el dia 20 d’aquest mes d’agost, amb una estada d’unes tres setmanes. Aquesta serà la setzena expedició al Marroc d’aquest important Projecte.

Dels set membres, quatre són membres de la SIE de l’Àliga i tots ho són de l’Associació Catalana de Biospeleologia –Biosp-.

Situació de les zones càrstiques del Marroc (en negre). Indicació de les tres zones previstes d'activitats enguany

El calendari previst és el següent:

-Dia 20 d’agost: Sortida del grup del vehicle d’en Floren Fadrique des de Hospitalet de l’Infant, Tarragona. L’acompanyarà en Carles Fontgivell. A València recolliran al tercer expedicionari: Alberto Sendra

-Dia 21 d’agost: Entrada al Marroc per la frontera de Melilla-Nador. Inici dels treballs a la província d’Oujda, al noroest del Marroc i molt propera a la frontera amb Algèria. El campament base s’establirà als voltants de la població de Beni Snassem. Aquesta zona ja va estar visitada en l’expedició de l’any 2002, però només va ser una presa de contacte per conèixer les possibilitats del lloc. L’interès de les cavitats és el de conèixer la fauna cavernícola que s’hi pot trobar, ja que els relleus formen part de l’extremitat NO de la serralada de l’Atlas que s’endinsa a Algèria, zona que posseeix una fauna diferenciada de la del Marroc. Aquests treballs s’allargaran fins el dia 26 en que es desplaçaran cap Aït Mehammed.

-Dia 28 d’agost: Sortida des de Barcelona del segon grup, compost per Francesc Alfambra, Jordi Comas, Agustí Meseguer i Lluís Auroux. Des de l’aeroport del Prat volaran fins Marrakech. Amb un cotxe de lloguer es traslladaran fins Aït Mehammed, on es retrobaran amb el grup d’en Floren ja el mateix dia.

-Dia 29 d’agost fins el dia 4 de setembre: Els set components portaran a terme una intensiva labor en diverses cavitats d’Aït Mehammed. Segons els resultats obtinguts en les captures de fauna cavernícola, es destinarien dos dies en visitar alguna cavitat entre Aït i Zaouia Ahanessal, per la zona de la serralada de l’Azourki, lloc del que es tenen referències de l’existència d’importants fenòmens càrstics d’alta muntanya, per sobre dels 3.000 m d’alçada. També hi haurà la possibilitat de què una part del grup vagi a l’Azourki i la resta romandrien a Aït Mehammed. Tot dependrà dels resultats faunístics dels primers dies.

-Dia 5 de setembre: Tornada en avió dels quatre components del segon grup.

-Dia 5 de setembre: El primer grup seguirà amb el programa previst: Es traslladaran fins Agadir, per accedir a una zona nova per a les nostres activitats. Es tracta de la unitat de relleu a on , al sud s’obra la Win Tindouin, la cova de més desenvolupament d’Àfrica amb uns 20 km topografiats. Es desitja visitar la part nord de la población d’Inmouzer des Ida ou Tanant, per ampliar les àrees de distribució de la fauna coneguda a la Win Timdouin y cavitats properes, o per què no, assolir algun nou descobriment faunístic. 

-Dia 9 de setembre: Retorn del primer grup, cap a Nador-Melilla i final de l’expedició.

 La cova Ifri Mkhrouga, a Ain Leuh, Azrou, entre grans formes exteriors d'erosió

Tot i tenir ja molta experiència realitzant activitats al Marroc, sempre hi ha imprevisions que s’han d’arreglar “in situ” i en l’últim moment. La meteorologia ha obligat, en alguna ocasió, a variar el plantejament general d’alguna expedició, ja que les pluges poden tallar les vies d’accés previstes o provocar inundacions a les cavitats previstes de visitar. També algun Caïd (la màxima autoritat de la població), té potestat per facilitar o prohibir les nostres activitats, etc.

Fins ara sempre ens n’hem sortit amb bons resultats. Esperem que la sort continuï!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.