dijous, 22 d’agost del 2013

Cueva de Lanz. Nabarra.

Aquesta cavitat per les excepcional espeleotemes d’aragonita acolorides fou inclosa en el “Decret Foral 230/1998, de 6 de juliol, pel qual s'aproven els Plans Rectors d'Ús i Gestió de les Reserves Naturals de Navarra”.

La Reserva Natural comprèn la cavitat ubicada en l'entorn del barranc Txorrostarriko erreka, a la vessant septentrional de la muntanya Ayerdi. En aquesta zona va existir una important explotació minera de ferro als temps dels romans que ha deixat nombroses boques de mina, sondatges i una calçada d'accés des del pròxim poble de Lanz. En aquesta localitat amb estructura urbanística de tipologia romana se situava el campament-dormitori miner. 


L'estructura de la cova i galeries de la cavitat natural presenta uns 425 metres de recorregut i diversos nivells, sobre un curs d'aigua inferior. Denominada Ayerdi III en el Catàleg Espeleològic de Navarra, avui és coneguda com a Reserva Natural de la cova Basajaun Etxea de Lanz. 


La singularitat i objecte de conservació d'aquest àrea és l'existència al sostre de la cova d'un entapissat d'estalactites i cristal·litzacions de morfologia variada, formades bàsicament per aragonita. En la matriu de l'aragonita han quedat incloses proporcions variables de derivats del coure i altres metalls que confereixen als cristalls belles tonalitats blavoses i verdoses. La raresa d'aquestes varietats d'aragonites i el seu interès al camp de la mineralogia li confereixen valor especial a aquesta Reserva Natural pel que amb fi d'evitar l'espoli i la destrucció d'aquestes delicades formacions minerals, l'entrada de la cavitat es troba clausurada i l'accés al seu interior limitat a les autoritzacions prèviament sol·licitades amb finalitat científica. 


Article d'Adolfo Eraso per Mundo Subterráneo de ENRESA (1994)
 


Fotos:
http://www.flickr.com/photos/21716667@N08/6972587528/in/set-72157629917794445/
http://www.flickr.com/photos/rupo/7039825137/in/photostream/


"Las fotografías realizadas por Sergio Laburu, Giorgio Studer y Roberto F.García,  han sido recopiladas de la web www.espeleofoto.com. Fotografías realizadas para el Gobierno de Navarra por el equipo de fotógrafos de espeleofoto.com y Felix Ugarte Elkartea"
Roberto F. García

2 comentaris:

  1. Las fotografías realizadas por Sergio Laburu, Giorgio Studer y Roberto F.García, han sido recopiladas de la web www.espeleofoto.com. Fotografías realizadas para el Gobierno de Navarra por el equipo de fotógrafos de espeleofoto.com y Felix Ugarte Elkartea.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.