divendres, 9 d’agost del 2013

Cova Gran de Santa Linya

Aquesta notable balma (les Avellanes i Santa Linya) presenta important jaciment arqueològic, rellevant per entendre el trànsit entre la desaparició de les poblacions de neandertals i l'aparició de l'homo sapiens que es va començar a excavar el 2004. 
La formació de la denominada  Cova Gran es deu en gran part a l'erosió provocada pel barranc de Sant Miquel al costat del qual es troba, és un abric de grans proporcions 50m d’ample per 25m d’alçada i 90m de longitud (2.500 m2) que presenta una important seqüència cultural amb nivells d'ocupació que inclouen esdeveniments com la transició Paleolític mitjà-Paleolític superior, l'extinció dels neandertals i la seva relació amb la presència dels primers humans moderns. Altres processos que s'hi troben són la presència humana amb posterioritat al Darrer Màxim Glacial (LGM), així com la consolidació del Neolític.
Els treballs arqueològics han renovat el coneixement del municipi. S'efectuà una exposició sobre la prehistòria a la Noguera i una jornada de portes obertes i fins i tot actuacions musicals en aquest indret tan singular, també desitjat pels escaladors.
En Pau Pérez m’ha enviat la recent publicació, que insereix-ho a continuació, del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya on apareix l’acord de govern pel qual es declara be cultural d’interès nacional en la categoria de zona arqueològica a la Cova Gran.

Article publicat a la revista Journal of Quaternary Science

1 comentari:

  1. He tingut ocasió de "descubrir" la Cova Gran de Santa Linya. M'ha sorprés molt la seva enorme magnitud. Dins la meva ignorància en el tema de els estudis que s'hi estan fent, trobo molt perillos ,per la conservació del lloc, que sigui un punt d'escalada i d'acces lliure. Aixó comporta deixar el valuós patrimoni al abast del qui el pugui malmetre. Una llàstima!




    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.