dimecres, 3 de juliol del 2013

Les mines de Vilamanya. (Freser 4)


... segueix del post d’ahir...

El petit grupet de “recerca” minera, ens vam dirigir a Vilamanya, per tal de localitzar una mina que anys enrrera ens va mostrar l’amic “Mora”. En aquella època gairebé semblava que el pou que s’havia trobat al mig del bosc, posicionat per sobre de la cova de Rialb, podia ser una cavitat natural, però iniciat el seu descens, ens mostrà que tot i l’ensorrament natural que constituïa l’embut d’entrada, la resta de la vertical era un pou de ventilació de les galeries de mina, que per un altre extrem sortien a l’exterior per una galeria horitzontal d’extracció.
Però enguany, com en tants altres indrets, el bosc s’ha densificat i el sotabosc ensenyorit, juntament amb un record imprecís, ens ha impedit retrobar-ho. De fet, hem localitzat un altre ensorrament, “el Clot” que probablement es situa en el mateix indret.

Track GPS d'en Jordi
La boca del "Clot"
El fons del "Clot"
Després d’una bona estona d’esgarrinxades, decidim ajornar la recerca i dirigir-nos a una altra bocamina localitzada al mateix costat de la pista d’accés a Vilamanya.

Mina la Rèplica 
Aquesta bocamina és una petita explotació de pirita arsenical iniciada el 1888 i de ferro 10 anys més tard relacionada amb els esquists paleozoics de l’Ordovicià, sovint piritosos. L’oxidació de la pirita ofereix unes mostres de Goethita molt limonita i terrosa, i d’Hematites.  
Les abundants filtracions d’aigües, enriquides amb els òxids de ferro, provoquen un embassament suficient per sobrepassar el nivell de “proteccióde les botes d’aigua. Abandonar o mullar-se?, mullar-se! 

En Jordi, apassionat per les mineses descalça, i els treu els pantalons!. Així mig despullat avança per la galeria; també el segueix-ho per fer-hi unes fotos. L’aigua està molt freda. Tot sigui per l’afició i les ganes d’aclarir fins on arriba.
En un parell de punts el sostre està perforat pel que sembla uns antics conductes paleocàrstics, que deuen comunicar amb un pis superior. Per aquesta galeria inferior, s’acaba el tram inundat, però poques desenes de metres més endavant també finalitza la mina.

  ... segueix en el post de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.