dijous, 11 de juliol de 2013

El crani de la “dama de Serinyà” té 23.300 anys

Josep Maria Corominas, l'arqueòleg que va començar a excavar a les coves de Serinyà el 1943, hi va trobar el 1972 les restes d'un crani i en aquell moment ja va intuir que es tractava d'un Homo Sapiens del paleolític, i així en va deixar constància en el seu quadern d'excavació. El fet que les restes es trobessin a prop d'estrats molt més recents i la manca de tècniques prou eficaces per determinar l'antiguitat d'aquell crani, el van condemnar durant quatre dècades a l'oblit, dins dels magatzems del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, que Corominas va fundar i dirigir.
Ara, un estudi realitzat per un equip d'arqueòlegs i prehistoriadors de la Universitat de Girona i publicat a la prestigiosa revista Journal of Human Evolution ha pogut determinar, gràcies a una datació radiocarbònica portada a terme amb el mètode AMS en un laboratori de Groningen (Holanda), que el crani trobat per Corominas és la resta d'humà modern (Homo Sapiens) més antiga trobada a Catalunya i una de les tres més antigues de la península, amb uns 22.300 anys d'antiguitat. Tot i que al crani li falta tota la cara, els investigadors tenen indicis per pensar que correspon a una dona d'uns quaranta anys, que va viure al final del període gravetià, el segon dels quatre períodes culturals del paleolític superior, durant l'última glaciació.

A més, el fet que Corominas descobrís a prop del crani diverses peces lítiques, dents de cérvol i altres elements perforats i usats com a ornaments, fa pensar que es podria tractar d'un enterrament ritual. Si fos així, seria també l'enterrament més antic trobat a Catalunya i, per aclarir-ho, ara fa una setmana s'han reactivat les excavacions, després de quaranta anys, a la petita cova oberta on es va trobar el crani, anomenada Mollet III, en referència a la cova de Mollet de Serinyà, on Corominas també va trobar el 1972 una dent molar, que l'any passat es va confirmar que corresponia a un nen neandertal de fa 215.000 anys: la resta humana més antiga trobada fins ara a Catalunya. Aquest estiu també continuen les excavacions a la cova de l'Arbreda.
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va visitar les coves de Serinyà i després es va desplaçar al Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, on dos dels investigadors redactors de l'estudi, Joaquim Soler i Bibiana Agustí, van detallar-ne les conclusions, al costat de l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, i del president del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, Jordi Xargay, com a principal responsable de les coves de Serinyà.
El crani s'exposarà a la sala del paleolític del museu, que es troba en plena remodelació: després de tres fases, en què s'ha treballat sobretot en els magatzems, l'alcalde va dir a Mascarell que esperen tenir recursos per iniciar la quarta fase a finals d'any i la cinquena, el 2014.

Retall publicat al diari ARA dissabte 6 de juliol del 2013
Dossier de Premsa
Vídeo de Canalterritori


Pàgina web del Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.