divendres, 31 de maig del 2013

Reapertura de la cova de la Lluera (Asturies)

La cova, va ser descoberta el 1979. És una petita caverna composta per dues curtes galeries que s'uneixen per l'interior i comparteixen una mateixa boca orientada al SSE.
Els gravats, única tècnica artística present, es concentren a la galeria occidental, la més àmplia, iniciant-se al porxo i penetrant només uns cinc metres cap a l'interior. Ens trobem, en conseqüència, davant un art exposat des de la seva creació a la llum solar, aliè al desig de foscor i aïllament; és , seguint la terminologia especialitzada un santuari exterior.
A la paret oest del pòrtic comencen les representacions amb la corresponent a un cavall solitari que en el senzill i resolt traç que defineix coll i dors, en el volum exagerat del cos i en l'esquematisme con que s'al·ludeix a les potes, estableix els trets estilístics dominants en la restant iconografia animalística de la cavitat.
Progressant cap a la galeria trobem la representació d'un uro o gran bòvid, un cavall, una cérvola i un càprid. Aquest conjunt, obra d'un mateix moment, destaca llegiblement dins la confusió nascuda de la suma d'una extensa sèrie de traços lineals entremesclats, destacant en l'embolic algunes línies versemblantment corresponents al disseny de la regió cervicodorsal d'altres figures inacabades d'animals.
Ja a l'interior de la galeria, i en zona de menor il·luminació, una concavitat batejada com la Gran Fornícula reuneix el repertori figuratiu més elaborat i suggestiu de la caverna. Enfront de la confusió del precedent, aquí reina l'ordre en un bestiari dominat per la fórmula característica cavall-bòvid. Dos uros, la indicació del sexe és notable en ambdós, es disposen inclinats de dreta a esquerra amb el cap orientat cap a l'exterior de la cavitat. Ambdues figures estan completes, amb els caps estès cap endavant com una prolongació dels cossos poderosos recolzats en curtes potes. Algun bòvid més, cavalls incomplets, algunes cérvoles, bisons formen part també del contingut d'aquesta zona.
A la paret oriental, en el denominat Fris Anterior, dos grans cérvoles, una de les quals s'acosta al metre i mig de longitud, fragments de figures inacabades, ...
Al Fris Mitjà,  cérvoles, boc, ...
En la Petita fornícula, dos animals que podrien ser mamuts?.

La Lluera II
Cinquanta metres aigües dalt s'obre una altra petita cova, els murs de la qual acullen una quinzena de figures geomètriques realitzades amb la mateixa tècnica que en l'anterior, apareix el triangle sexual femení.

Aquestes coves actuarien com a santuaris exteriors complementaris, resultant de la suma dels continguts artístics d'ambdós, figurativisme en la I i abstracció en la II, el model iconogràfic característic de les fases de maduresa de l'art rupestre paleolític.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.