dijous, 18 d’abril del 2013

Rescatat!

Sovint quan els media d’informació pel gran públic parlen d’espeleologia és tracta de fer “bullir l’olla” amb el sensacionalisme que comporta un accident sota terra. Malauradament aquestes històries no sempre tenen un final feliç. Però avui ens referirem a una història afortunada i a un comportament excel·lent del Espeleo Socors Suiss.

La “Grotte de la Cascade” de Môtiers NE (Suissa)
Es tracta d’una cavitat de 1.542m de recorregut i un desnivell de 85m (+20 i -65) enllaçada, després de superar dos sifons amb la surgència de la Sourde. És una clàssica, es a dir una cavitat freqüentada per iniciació, ja que en condicions normals no presenta cap dificultat.

L’incident
El problema sorgeix en època de crescudes. Aleshores és quan la surgència de la Sourde no aconsegueix donar a l’abast per tot el cabal que hi circula i remuntant irrumpeix en les galeries de la grotte de la Cascade conertint-la en un actiu trop-plein.
El passat dimecres 10.04.2013 un espeleòleg de la propera Neuchatel visita la cavitat i no retorna a l’exterior. Veient el volum d’aigua que surt de la cavitat, és segur que alhora que hi ha passos sifonats també hi ha llocs a suficient alçada per considerar que hauria pogut reguardar-s'hi en lloc segur.

 
Donada l’alerta els espelesocors organitzen les operacions. 
El dia següent dijous, els espeleosub, després de superar un sifó, troben a l’espeleòleg refugiat en una galeria en alçada, a uns 200m de l’entrada de la cavitat. Està en bones condicions, li subministren menjar i abric, i un d’ells resta amb el “refugiat”.

El nivell d’aigua va baixant lentament, això representarà com a mínim tres o quatre dies per tal que el nivell del sifó baixi el necessari per sortir nedant. L’espeleòleg atrapat és un explorador expert i està en bones condicions fisico-sicològiques però no te experiència en espeleosub. Que cal fer?, esperar el descens del nivell no està clar, ja que el pronòstic meteorològic pels propers dies no és gaire favorable i és podria representar una nova crescuda.

Finalment comboiat per altres dos espeleosubs experts, l’incidentat, fa la seva primera experiència espeleosub! i a la matinada de divendres 12.04.2013 surten a l’exterior posant fi a aquesta reclusió forçada.

La conclusió evident és que l’espeleòleg no ha estat suficientment prudent, en primer lloc per no haver calculat que el desglaç i les pluges torrencials podien envair la cavitat, i en segon lloc per explorar en solitari. Dit això ha tingut el coneixement suficient per no intentar una sortida suïcida i ha cercat refugi a l’espera d’una possibilitat raonable de descens del nivell, o d’un rescat. I sobre tot cal felicitar a l’equip de socors que ha sabut trobar una ràpida i eficient solució per aquest incident.

Imatges de la Grotte de la Cascade de Môtiers

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.