dilluns, 1 d’abril del 2013

Les Baumes del Borrasser


Sovint, en passar per algun camí, pista, carretera i veure un forat, sentim la frase "segur que ja està mirat"; i moltes vegades és així, però la curiositat de l'espeleòleg sovint el porta a furgar on suposadament altres ja han mirat, i de tant en tant hi ha sorpresa...i més de tant en tant hi ha premi: és el cas de les Baumes del Borrasser, a Molló(Ripollés).


Com a conseqüència de les habituals inquietuds dels amics Josep Cuenca i Ferran Cardona, i de les posteriors averiguacions de l'Enric Porcel, un grup format per membres dels grups GEB, SES del Ger, SIE del CEA, CE-Castellar i ECG vàrem estar explorant aquesta cavitat durant un total de cuatre sortides durant el passat any 2012.
La cavitat es troba al marge dret del riu Ritort i poc més amunt del Molí de Cal Fumat:


Conegudes de temps inmemorials, estàn incloses al Patrimoni Arqueològic de Catalunya (veure catàleg a l'enllaç següent: http://cultura.gencat.cat/ ). Font i Sagué les anomena l'any 1897 al seu Catàlech, i membres del GES del CMB la topografien l'any 1953, atribuint-li 157m de recorregut i 15 de desnivell:


Amb l'exploració feta l'any 2012, el desnivell augmenta fins als 24m, però el més important és l'increment del seu recorregut, arribant als 764m totals:



La cavitat és un laberint interminable de resalts, gateres, pouets i rampes. De les 4 boques que consten a la topografia de l'any 1953, constatem que dues no estàn conectades amb la resta de la cavitat, i les anomenem com a Independent; a més a més, l'incansable Enric va aprofitar per fer la representació d'unes petites coves que trobem camí de la gran balma:


Tot seguit, unes imatges de l'exploració:

sifó terminal
pou zona intermitja
gours
sala d'espera
remuntada
galeria superior

Biospeleologia:


Inserim a continuació la fitxa amb tota l'informació de la cavitat i les topografies en format scribd:

1 comentari:

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.