dimarts, 16 d’abril del 2013

Avenc de la Carbonera

El dijous 11.04.2013 ens vam aplegar divuit companys del grup dels dijous: Dolors B., Emili B., Jaume J., Jordi P., Jordi T., José H., Josep P., Juli S., Julià G., Miquel N., Montse R., Pere C., Teresa H., Tomàs M., Toni R., Toni T., “Víctor i “Vizu”. Preveient que podíem ser un nombre excessiu per segons quina cavitat, ja teníem definits dos objectius situats en el mateix sector: l’avenc de la Carbonera i l’avenc de l’Obaga de l’Illa.

Com és habitual en aquestes amables visites, la redistribució és produeix de forma prou natural, cadascú tria el que creu més convenient, tan pels seus propis interessos, com pels del grup, de manera que aviat tenim ja autoformats els subgrups de manera que per cada cavitat hi ha com a mínim qui té força habilitat per instal·lar, qui fa fotos i qui identifica i recol·lecta fauna, ...una reorganització excel·lent. Per la Carbonera set, per l’Illa nou, i els altres dos companys dedicats a activitats “paisatgistiques” i de suport... i tothom content.

Situades en els conglomerats del vessant SE de la Mola, presidides pel característic relleu de La Castellasa, dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i de l’Obac, corresponen al terme municipal de Castellar del Vallès.
Nosaltres vam poder utilitzar la pista apte per vehicles tot terreny que ens deixa al mateix coll de l’Illa. Des d’aquí en poc més d’uns 15 minuts de camí arribem a l’avenc de la Carbonera, que com el seu nom indica, s’obrí accidentalment en un d’aquest espais on antigament els carboners apilaven la llenya d’alzina i tapada per terra, fabricaven carbó vegetal.

Avenc de la Carbonera
Inserim a continuació l’article del company Oleguer on es publicà l’estudi de la cavitat.
Escola, O. “Nueva sima en el macizo de Sant Llorenç del Munt: Avenc de la Carbonera”. Revista Montaña 220-112 i també a Espeleòleg 1: pags. 25-29 (1966).
Quan es tracta de fer fotos de pous, cal anar amb compte...si et descuides el Pere et penja "llums" per tot arreu com si fossis un arbre de Nadal!

...segueix en el post de demà dedicat a l'avenc de l'Obaga de l'Illa...

2 comentaris:

  1. Es curiós el color general de parets i concrecions, molt fosc. Es diferencia del color de les fotos d'altres cavitats que quasi sempre és molt més beig, grogós o blanquinós.
    Parlant sense ser seriós, potser es podria dir que es causa del nom de l'avenc de la Carbonera?
    Lluís

    ResponElimina
  2. Tinc entes que habia una carbonera que se va esfonsar i que evidentment el carbó a deixat aquet color que cada vegada es més clar. Crec que als anys 70 era mes negre encara per lo que jo recordo tenia mostres de carbo a l'exterior. O potser estic equivocat i es autosugestió?

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.