dilluns, 25 de març del 2013

L'avenc del Penya-segat de la Falconera


Finalment després de dos intents frustrats per l’adversa meteorologia, el passat dijous 21.03.2013 gaudirem d’un temps excel·lent que ens permeté visitar còmodament l’avenc del Penya-segat de la Falconera. Aquest dia en el “grup dels dijous espele” participarem 10 espeleòlegs: Dolors B., Jaume J., Jordi P., José H., Juli S., Miquel N., Montse R., Teresa H., Toni R. i  “Víctor.

Per accedir a aquesta freqüentada cavitat sitgetana, vam partir de l’heliport del pas de la mala dona, on hi ha espai per estacionar els vehicles. Saltem el mur del mirador i avancem per un senderó que baixa fin un coll i remunta passant per un avencó protegit amb una tanca. Poc metres més endavant agafem un trencant a la dreta senyalitzat amb una fita de pedres.

La cavitat, profundament desmantellada per l’evolució del cingle, s’ens presenta amb primer descens exterior de 25m. que per la seva irregularitat convé fraccionar. 


A la seva base constituïda per un gran replà,  permet dues opcions de continuació. Els “barranquistes” continuen cara al mar per l’exterior, i els “espeleòlegs” ens introduïm per un pou de 35m amb dos replans i nombrosos fraccionaments menys o menys opcionals.


A mig descens del pou desemboquem a un gran espai. Lateralment s’obre una gran finestra al mar. En la base un fort pendent condueix al darrer tram vertical de 16m que ens aboca al peu del penya-segat, ja directament al mar. Els barranquistes continuen nedant fins tornar a terra ferma pel túnel de ferrocarril.
Nosaltres que vam deixar les cordes fixes, remuntem els dos pous retornant pel mateix camí de descens.

Vídeo d'un descens per barranquistes


Vídeo d'un rescat amb helicòpter. 
Penjat al YouTube pels companys del SIES l’Avenc  (Centre Cultural d’Espluges) el 08.03.2009.



1 comentari:

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.