dilluns, 7 de gener del 2013

Cova Negra de Corçà


El passat dijous 03.01.2013 ens vam aplegar catorze per visitar la cova Negra de Corçà:
Carles, Cris,  José, Josep, Jordi, Jordi C., Jordi P., Josu, Juli, Lluïsa, Montse, Pere C., Ricard i “Víctor”...i la gosseta Duna que va fer tota la cavitat, fins i tot el tram equipat amb una corda amb nusos.


Punt final on deixem els vehicles

Localització
Nosaltres vam seguir l'itinerari superior dels dos assenyalats pels companys de l'Espeleoíndex: des d'Àger, pista enquitranada els primers quilòmetres, i després un llarg tram de terra.  Direcció inicial coll d'Ares, desviació plans de Badia, runes del monestir de Sant Llorenç, fins el final amb el cap llaurat que veieu en la imatge superior.

A partir d'aquí una hora de camí a peu. El paisatge és superb, vorejant la gran paret Catalunya, i dominant a vista d'ocell el traçat de la Noguera Ribagorçana i la sortida del Congost de Mont-rebei, recentment equipat amb escales i passeres que uneixen les dues ribes d'Aragó i Catalunya.  La sendera utilitzada pels escaladors que sovintegen aquestes espectaculars parets, es desdibuixa a l'encontre d'una tartera per la que cal baixar un tram, i avançar lateralment travessant una zona boscosa per apropar-nos de nou al cingle. La boca es troba penjada a uns 5 metres del terra i és fàcil pujar aprofitant les nombroses preses i especialment les branques de la vegetació que s'hi enfila.
Track GPS obtingut pel Jordi Perera. Observeu el decalatge de la posició real de la cavitat i la que figura en els mapes.
Es tracta d’una cavitat morfològicament força interessant on s’ha fet troballes arqueològiques, és l’habitat de nombrosa, tot i que localitzada, fauna: quiropters, aranyes, isopods, centripedes, etc. i fins i tot un coleopter endèmic d’aquesta franja del Montsec el Stygiophyes zariquieyi (Jeannel).

Biospeleologia

Inscripcions
Coneguda d’antic, trobem inscripcions parietals força antigues, com la de “Bellmunt 1765” , i és clar també d’altres gens històriques, desproporcionades i embrutidores, i finalment, en el petit recinte fangós diversos “artistes” han confeccionat “esculturetes” deixant constància de les seves obsessions particulars.


Publicacions
El company Francesc Rubinat sota el títol Serra del Montsec publica a la revista Gours 9 (desembre 1982) les topografies de les cavitats del que denomina Peu del Cingle Superior.


Segueix en el post de demà 08.01.2013

1 comentari:

  1. Buenisimas las fotos con los rayos solares envolviendo la figura del Espeleólogo.
    Saludos.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.