dijous, 3 de gener del 2013

Accident mortal al Sieben Hengste-Hohgant

El diumenge 30.12.2012 una espeleòloga de 30 anys d’edat ha tingut una caiguda mortal. L’accident ocorregut al fons de l’F1 (municipi de Habkern), una cavitat connectada al laberint gegant Suís del Sieben Hengste-Hohgant (157.000m de recorregut i -1.340m de desnivell).
Juntament amb un altre company, tots dos de la regió de Berna, feien una travessa de dos dies sota terra, des de Senkloch fins el F1. Després de cinc hores de progressió recorren 1.400 m fins els trams verticals del Dröhnlandschlot, on ha caigut per un  pou de 40m. L’altre espeleòleg ha arribat fins el cos de la víctima comprovant que no havia pogut superar les ferides provocades per aquesta brutal caiguda.

Des de tot el país han vingut una cinquantena d’especialistes del Spéléo-secours suisse, que estan fent el necessari per extreure el cos de la víctima. Sistemes de comunicació sota terra, artificiers que eixamplen els passos que no permetrien el pas de la civera, equipament dels nombrosos pous que es troben en l’itinerari de sortida, etc.
També els equips de socors alpí donen cobertura a la comunicació en superfície i la Rega assegura el transport dels socorristes... Una gran operació en un sistema complicat que previsiblement finalitzarà aquest dimecres nit, o potser dijous a primera hora.

Extret de:

"Les moyens engagés ont été les suivants:
  • 50 secouristes du Spéléo-Secours
  • 10 secouristes du SAS, incl. Rega
  • 2 transports par hélicoptère pour acheminer l’EPS
  • 1 transport par hélicoptère sollicité par le SAS pour installation d’un relais radio
  • Communication: radios Nicola, Monophone et Digifunk
  • 5 zones de minage dans la cavité pour permettre le passage du brancard
  • Euipement d’une douzaine de puits profonds de 5 à 60 m
Le sauvetage a duré 58 heures."
Silvia el 2007. Foto Constantin
Notre collègue Silvia Schmassmann a perdu la vie le 30 décembre 2012 dans un tragique accident au F1. Victime d'une terrible chute dans un puits, elle a succombé à ses blessures.
Géologue et excellente spéléologue, Silvia était une passionnée. Que ce soit, notamment, pour la protection des grottes et du karst, de la nature ou pour la paix dans le monde, son engagement était total et sincère. Au sein de la SSS, elle a effectué un travail considérable lors de son mandat au bureau et pour l'élaboration des règles en matière d'exploitation des milieux karstiques. Récemment, elle avait mené, avec le groupe de travail ad-hoc, une révision des statuts de la SSS. Sa soudaine disparition laisse un grand vide au sein de la spéléologie suisse et internationale. Appréciée de tous les spéléologues de notre pays, la disparition de Silvia laisse un grand vide.
C'est avec une grande tristesse que nous apprenons son décès. Nos pensées vont à sa famille et à ses proches.
Lamenten aquest fatal desenllaç, i acompanyem amb els nostres sentiments als familiars i companys. Descansi en pau.


Sieben Hengste-Hohgant
Vista de relleu del Sieben Hengste-Hohgant




1 comentari:

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.