dimarts, 25 de desembre del 2012

El cabirol de la Cova de l’Orgui – Avenc Sabarin (els Ports, Tortosa)

La Direcció del Parc Natural dels Ports (Tortosa) va encarregar al Museu de Ciències Naturals de Barcelona un estudi per conèixer la diversitat biològica de la fauna cavernícola en aquest parc. Donades les particulars condicions de moltes de les cavitats a visitar, l’Associació Catalana de Biospeleologia (BIOSP), que ja de per si col·labora amb l’Equip de Gestió d’ Artròpodes del museu, ha dut a terme el treball de camp realitzant la part tècnica de l’exploració vertical, així com també col·locant les trampes a les zones de més dificultat d’accés.

A més de l’equip museu-associació hi han col·laborat altres espeleòlegs com els del “Grup del dijous”. Va ser en una d’aquestes sortides de dijous quan el company Carles Martínez de l’Espeleo Club Tortosa ens va demanar que aprofitant l’exploració es confirmés l’existència de les restes d’un cabirol ja donades a conèixer en alguns mitjans de difusió.
L’esquelet va ser localitzat i fotografiat i, d’acord amb en Carles Martínez, es va enviar un informe a l’arqueòleg Joan Martínez del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el qual ja estava al corrent de la troballa.
Des del Departament de Paleontologia i Arqueologia “Secció Villalta” de la Federació Catalana d’Espeleologia es va oferir col·laboració en la tasca de recuperació de l’exemplar.
Estava previst que, des de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i sota la direcció de l’arqueòloga Montse Esteban, es portés a terme l’estudi d’aquestes restes.

El dia 10 de novembre de 2012 es va realitzar l’extracció de l’esquelet del cabirol, en presència d’en Joan Martínez, Arqueòleg Territorial, i d’en Josep Sabaté, en representació del parc i responsable del control de les autoritzacions.  
L’equip d’arqueòlegs, dirigit per Montse Esteban, va explorar la cavitat sota la direcció tècnica dels espeleòlegs de l’Espeleo Club Tortosa i alhora coordinats per en Carles Martínez.
Tanmateix, alguns membres de la “secció Villalta” vàrem participar en aquesta  activitat.
Participants: 
Joan Martínez, Arqueòleg Territorial
Josep Sabaté, Guarda del Parc Natural dels Ports
Arqueòlegs IPHES: Montse Esteban, Oscar Moreno, Andreu Ollé i Carlos Tarazona.
Espeleòlegs Espeleo Club Tortosa: Carles Martínez, Adolfo Algueró, Marcos Carbó, Sergi Lledó, Núria de la Vega, Pedro Pla i Ramon Segarra.
“Secció Villalta”: Teresa Hernández, Miquel Nebot, Montse Roca i Juli Serrano.
Durant l’exploració vàrem rebre la visita de la família Sabaté, propietaris del terreny on s’ubica la cavitat, i els quals van mostrar el seu interès per la tasca que estàvem duent  a terme. Agraïm la seva gentilesa i col·laboració.

Les restes del cabirol, així com altres restes de fauna, descobertes a la Cova de l’Orgui – Avenc Sabarin estan sent estudiades per investigadors del IPHES sota la direcció de Montse Esteban a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

Esperem els resultats

Miquel Nebot


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.