divendres, 4 de maig del 2012

La gran xarxa d’Itxina


En el darrer numero de l’excel·lent revista Karaitza publicada per Euskal Espelelogoen Elkargoa (núm 19 del 2011) és publica un interessant article d’en Iñaki Latasa del GAES de Bilbao sobre l’espeleogenesi de la Itxinapeko Sarea.

Els que hem tingut l’oportunitat de visitar Otxabide amb els seus grans volums tant en pous com en galeries no hem sabut com conciliar la gènesi d’aquesta gran cavitat freàtica i alhora de notable desenvolupament vertical.  Pues be, ara l’autor traça una hipòtesi genètica no tant sols versemblant, sinó profundament convincent tot i que suposa una excavació ascendent dels grans eixos verticals. Probablement es tracta d’un mecanisme més freqüent del que podria semblar i que cal que tinguem en compte al interpretar els grans sistemes subterranis.

Seguidament trobareu l’article reproduït pàgina a pàgina i finalment gràcies a les facilitats donades pels editors, afegim en format google docs, la versió integra de la revista.

 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.