diumenge, 26 de febrer del 2012

Datació de l’art parietal de Tassili-n-Ajjer


L'altiplà de Tassili-n-Ajjer és famós per les seves desenes de milers de pictografies descobertes a mitjans del segle XX. 


Tot i extensos estudis dirigits a la preservació d'aquest art inscrit a la Llista del Patrimoni Mundial, l'antiguitat d'aquestes pintures segueix sent objecte d'acalorats debats. 


A causa dels recents intents de datació per radiocarboni que no han proporcionat resultats fiables, un estudi s’ha dut a terme de datació OSL (Optically Stimulated Luminescence és un mètode per mesurar les dosis de radiació ionitzant que contenen els sediments) focalitzat en els dipòsits quaternaris que es conserven als peus de les parets pintades i que es pot connectar a elles . Tretze mostres de sediments van ser recol·lectats per sota i per sobre del palaeosol on els pintors podrien haver viscut. Els resultats indiquen que les pintures com a molt tenen una antiguitat de  ~ 9-10 milers d’anys, tot i que encara no ens permet reduir l'interval de temps durant el qual van ser fetes.

Enllaç amb l'article original (de pagament)





Un del interessos d’aquestes representacions d’art parietal, és l’abundant figuració d’una fauna extinta que ens indica que el sahara no ha estat sempre un desert. Els que heu tingut la possibilitat de veure la pel·lícula “El pacient anglès” recordareu la fascinació que representen les pintures de nedadors en un lloc tan assedegat; pel que estiguin interessats insereix-ho en format scribd un article que interpreta i aprofundeix en el que representen aquestes figuracions.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.