dimecres, 14 de desembre del 2011

La Bora Tuna


El divendres 09.12.2011 anàrem de visita fotogràfica a aquesta cavitat de Llorà (Sant Martí de Llèmena). L’equip era format per Lluís Almela, Pere Cantons, Josep Pastor i “Víctor”.

D’entrada cal destacar l’anomalia del topònim, ( segons el “Coromines”: Bora=Cova, Tuna=Cova) és a dir Bora Tuna voldria dir cova-cova. Per complicar-ho encara més en el nomenclàtor oficial i en la cartografia de l’ICC apareix Serra de Boratuna, com un sol mot. Probablement caldria anomenar-la com a Bora de Llorà – tot relacionant-la amb la població propera-, però per aquesta o d’altra denominació caldria fonamentar-la amb un estudi etimològic, de manera que de moment, mantindrem la denominació amb la que se la coneix en els medis espeleològics.

La “topo” que vam fer la SIE ja fa una quarantena d’anys, li assignàvem 235m de recorregut. Recentment ha estat actualitzada per l’amic Enric Porcel i companys del GEB. Gràcies a la meticulositat d’aquestes darreres mesures, tot i que no apareixen noves galeries, el desenvolupament total es situa en 403 m.

Es tracta d’un conjunt de galeries rectilínies en el seu traçat general, superposades sobre el mateix eix de fracturació, on els nombrosos productes clàstics, generen una subdivisió i distribució d’alguna complexitat. Els espeleotemes tenen una representació força localitzada.

En les sales interiors, a l’època apropiada, niuen una gran quantitat de ratpenats.

Els materials corresponen a gresos calcaris i margues que segons la cartografia del IGC corresponen al Bartonià inferior (Eocè).


Tots quatre fent fotos, vam afusellar tots els racons, i ha resultat complicat entre tantes, fer una selecció de les millors imatges i alhora equilibrar la quantitat per fotògraf sense repetir els mateixos paisatges. Per tant la selecció que us presento només és una de les possibles.


Fauna

Pintades

Finalment volem mostrar-vos per vergonya dels seus autors, unes exagerades i absurdes pintades, de les que destaquem les fetes en la mateixa boca de la cavitat.


Forat de Ca Deu
Situat a pocs metres per damunt de la Bora Tuna, pot ser el conegut com Forat de la Guilla o es tracta d’una cavitat inèdita.

2 comentaris:

  1. Perfecte Companyers!!

    Amb aquest ritme de fotos aviat haurem de canviar la camera e...qualsevol dia la CCD dirà prou jaja

    ResponElimina
  2. He pujat però no vaig entrar anava sol, finals abril 2013, vaig aprofitar per baixar una mica de brossa hi havia vora la entrada de boratuna. Pelegrí Rovira

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.