dilluns, 26 de desembre del 2011

Cova Colomera


El dijous 22.12.2011 vam anar a la Cova Colomera de Mont-rebei, també coneguda com Cova de les Gralles, Cova Palomera, o Cova de la Colomera, el grup era format per 13 espeleos ( Enric, Dolors, José, Josep, Josu, Julià, Lluïsa, Miquel, Olaguer, Pere, Ricard, Teresa, i “Víctor”).

Situació
La cavitat es troba al bell mig del congost de Mont-rebei (Sant Esteve de la Sarga) al límit de Catalunya i Aragó, un magnífic Espai d’Interès Natural de la serra del Montsec de l’Obra Social de CatalunyaCaixa que té com objectiu  la protecció del patrimoni natural i del paisatge, mitjançant l’adquisició i gestió sostenible d’espais d’interès, el suport a projectes de conservació de la natura i d’educació ambiental”.


Partint de la Masieta on CatalunyaCaixa ha habilitat una zona d’aparcament, s’inverteixen uns 35 minuts per l'espectacular camí excavat en la paret de l’engorjat, que segueix vorejant la Noguera Ribagorçana fins que a l’esquerra s’enfila en fort pendent el camí de pujada, en que s’inverteixen uns 10 minuts mes, tot ajudats per cadenes i graons com si fos una mini ferrada.

Les coordenades de la cavitat captades pel GPS probablement no tenen la precisió habitual, en raó de l’encaixonament de congost que dificulta una bona recepció dels satèl·lits. En tot cas, no hi ha pèrdua, ja que la gran boca de la cavitat és visible des del camí.


Arqueologia prehistòrica
La cavitat ha estat objecte de nombroses campanyes d’excavacions, les darreres amb una acurada metodologia han estat impulsades per F.Xavier Oms, de les que trobareu a la xarxa nombrosa bibliografia dels nivells excavats del neolític antic, neolític final i edat del bronze inicial. Potser un dels trets que ens ha cridat més l’atenció és l’evidencia que des del neolític s’utilitzà com estable d’animals domèstics, el que confirma les pràctiques ramaderes dels seus ocupants.


L’any 1983 és comunicà l’existència d’unes figures de cabres, que posteriorment els especialistes demostraren que les preteses pintures eren simples taques naturals sense forma definida.





Arqueologia a la Cova Colomera, vídeo del 12.09.2005 a TV3, per visualitzar-lo cal que utilitzeu el següent enllaç: http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/191101125

La cavitat
Coneguda des de temps immemorials, els treballs més complerts publicats corresponen al SIRE de Gràcia (1996-1999) amb un recorregut de 475m i un desnivell de +78m.



Cal destacar que existeix un reixat per protegir les excavacions i la part interior de la cavitat. Nosaltres vam obtenir el corresponent permís de l’Àrea de Territori i Medi Ambient de l’Obra Social de Catalunya Caixa, però malauradament no vam poder coordinar la recepció de la clau que ens havia estat assegurada (probablement les dates nadalenques ho havien complicat) i sense violentar cap instal·lació vam introduir-nos per sota del reixat, com deuen de fer alguns “furtius” que ens han precedit ja que els senyals de pas per aquest procediment son ben evidents.



Identificació i recol·lecció de fauna
Al sostre hivernava una nodrida colònia de ratpenats que calia no destorbar. En una galeria lateral vam localitzar un exemplar aïllat de Rhinolophus ferrumequinum, i en un altre indret una despulla de ratpenat. Finalment es capturaren coleopters cavernícoles Stygiophyes zariquieyi.


Reportatge de TV3 sobre el Congost de Mont-rebei.



2 comentaris:

  1. Es ben curios que el nom que si li doni al coto privat de la caixa de catalunya o res mes que una tapadera per donarli certa legalitzacio La questio es que per anar a la pared de arago al limit del antic municipi de estall estaba totalment prohibit transitarhi i problemas hi habia per anarhi a escalar ARA ES OBRA SOCIAL
    Captain Garfio

    ResponElimina
  2. A visualitzar les destroses fetes per la esmentada obra social a
    LA FESTA DEL PACA BLOC SPORT
    Captain Garfio

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.