dimarts, 17 de maig del 2011

Les cavitats dels Motllats


Mont-ral febrer 2011

La música de Peter Gabriel ens acompanya al llarg dels 3 caps de setmana que decidim anar al Mont-Ral. Os aconsellem especialment el CD Secret World Tour, i el DVD que es espectacular.

Ens instal•lem al refugi Muste Recasens on el Pere ens acull molt amablement.

Primerament fem la localització de la cova del Codó (140 m. longitud -27 m. prof.) i l’entrada i sortida de la travessa de la cova del Mont-Ral (160 m. longitud - 22 m. prof.)¡

Es un camí agradable pel mig del bosc amb lleugera pujada passant primer per la Punta Coroneta amb una vista molt maca del Mont-ral, desprès passen per l’avenc de l’ os, just a la dreta i l’avenc del Dr. Espanyol a l’esquerra, deixem la font del moro a la dreta fins agafar un desviament a l’esquerra marcat amb un rètol.


Arribem a travessar la roca foradada en poc menys d’una hora.
Passem per un altre pont de roca i localitzem uns 10 mts. penjada de la paret, la boca de sortida de la travessa de a cova del Mont-ral amb una instal•lació perfectament preparada per a doble corda.Te un passamà instal·lat fixa, seguit d’un pou equipat amb un desviador imprescindible.
Uns metres mes endavant trobem l’entrada de la cova del Cudó a peu de pared .Tornem enrere uns metres direcció a la roca foradada i ens desviem per tal de localitzar la boca d’entrada de la travessa del Mont-ral, a la que s’arriba per una cadena.

Amb aquesta primera feina feta, ens dirigim a la carena de la muntanya per anar a l’altre vessant a on hi ha la Cova de la Moneda, amb una entrada molt gran. Unes fites ens indica el camí de baixada, no difícil, però si una mica perdedor.

A l’endemà, la pluja no ens deixa fer res, així es que marxem cap a casa, passant per la cooperativa de la Selva del Camp per fer la compra del boníssim oli D.O. SIURANA.

A la setmana següent i ja amb el material a l’esquena, anem primer a fer la Cova-avenc del Codó.

 
Anem a parar a una sala amb unes boniques formacions.
 

Seguidament fem la travessa de la cova del Mont-ral.




Es prou fàcil com per fer-la sense problemes, no hi ha la sensació de pèrdua però te el punt de tensió per no relaxar-se i trobem racons força macos.


Uns passos de grimpada per arribar al pas estret


Capçalera del pou també instal•lat a doble corda per continuar per una galeria que ens porta a la sortida.


Detall de d’instal•lació preparada per a doble corda del pou de sortida.


El ràpel final i la espectacular vista sobre la vall ens gratifica l’esforç.



Sortida de la travessa on es veu penjada la boca de sortida.


A l’endemà, anem a visitar el racó del Teix. Es una excursió imprescindible, passem per uns camins frondosos fins arribar a una zona fonda i humida on hi ha un teix grandiós, amb una soca que no podem envoltar ajuntant les mans entre dos, tot això tancat per unes parets on hi trobem instal•lacions per practicar escalada.


El següent cap de setmana tornem a fer la Cova de la Moneda. Necessitem una petita corda de 10-15 mts. i un estrep per abordar un petit ressalt , fins arribar a una sala bastant maca.




Amb la nostra missió de recollir fauna, ens entretenim buscant als llocs on ens semblen mes adients i passem hores aixecant pedres i escodrinyant foradets.


Finalment aconseguim uns exemplars per omplir els tubets que en Jordi Comas ens proporciona, i que desprès de fer l’estudi corresponent, hi ha la següent varietat :

1 Duvalius Berthae, 6 Troglocharinus (Antrocharidius) orcinus, 1 Campodeid i 1 Araneid


A la tornada aprofitem per fer una ullada al forat de l’Os, l’avenc del Dr. Espanyol que estan tot just al costat del camí. Son avencs tectònics, però no per això, menys interessants.

Aquesta zona hi podem fer moltes activitats. A part de l’important zona espeleològica, hi ha una gran quantitat de les vies d’escalada i moltes rutes de petits i llargs recorreguts. Os recomanem a mes del Racó del Teix l’explica’t anteriorment, fer una excursió per els Motllats, i per les Fonts del Glorieta.

Per a nosaltres ha representat una interessant “campanya” espeleològica, amb el avantatge de que es a prop, el paisatge es especialment maco i agradable, al refugi s’està prou be i les coves assequibles... a mes hi hem trobat fauna i ens ho hem passat molt be.


Text. Montserat Roca
Fotos: Julio Serrano

Trobareu mes informació sobre la cova de la Moneda a l'Espeleobloc:
http://espeleobloc.blogspot.com/2010/06/cova-de-la-moneda-mont-ral.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.