dissabte, 30 d’octubre del 2010

Subterranis de Roma


La gran riquesa de cavitats artificials italianes ha fet que hi hagi una gran tradició dels grups espeleològics per incloure en les seves activitats el reconeixement i estudi d’aquests subterranis, ja be siguin d’origen industrial, militar, miner, conduccions d’aigua, catacumbes, etc.


Probablement dins de les publicacions modernes la mes veterana deu d’esser l’Opera Ipogea, memòria de la Comissió Cavitats Artificials de la Societat Espeleològica Italiana.


Avui volem dedicar aquest article a la recent pàgina i molt complerta Soterranei di Roma i particularment a la seva publicació el Archeologia Sotteranea que apart del seu innegable interès presenta una cuidada composició.

Tot seguit trobareu en format scribd els tres números publicats fins ara.





divendres, 29 d’octubre del 2010

Il·luminació made in xina‏


Tot va començar llegint un fòrum de bicicleta de muntanya. Parlaven de unes fantàstiques llanternes, que es podien aconseguir a una web xinesa anomenada Dealextreme i que duien el nou led P7. El rendiment es variable en funció de les bateries i el circuit regulador, però tranquil·lament podem obtenir 400 lumens.

Per fer-nos una idea el Duo 14 de Petzl dona 80 lumens.Vaig comprar-ne una a veure que passava, era una Aurora AK-P7-5. La vaig adaptar al casc i tots ens vam quedar sorpresos del rendiment de la mateixa. Feia gairebé la mateixa llum que un caríssim Scurion, pel módic preu de uns 50 €. Evidentment no es pot comparar l'acabat de un Scurion, però el que si es evident es que el preu es molt mes accessible.

En poc temps en vaig adquirir unes 40, per companys que n'anaven demanant així que la veien. L'ús de les mateixes a portat fins i tot a descobrir noves sales, que havien passat inadvertides amb les llums tradicionals.

Poc a poc, hem anat descobrint solucions mes còmodes, per dur-ho al casc. En Lluís Jimeno va ser el primer. Magicshine que en principi fabrica models adaptats a la BTT, te uns models força adequats. Un d'aquests es el HA-III Cree SSC P7-C (SXO). Fins i tot pel que no sigui gaire manetes tenen cintes per dur-lo al casc Head Strap for SKU 29489. Si volen tenir controlada la bateria que ens queda, tenim un model que porta un pantalla LCD el MJ-836 HA-III SSC-P7

Un altre fabricant xinés, que esta destacant per elaborar frontals estancs,complint l'estandard  IPX-8 (es poden sumergir un metre dins l'aigua) es Fenix . Compta amb dos models destacables, el mes veterà es el HP10, que normalment treu 120 lumens i en mode turbo 225 lumens. Com accessori podem adquirir un difusor, que dona millor llum per progressar per la cavitat i sense molestar als companys. I com a novetat tenim el HP20, que es una versió mes evolucionada del primer model i mes robusta. Tots dos models son una excel·lent opció per progressar per cavitats, si no tenim necessitat de il·luminar llocs molt llunyans. Curiosament els millors preus s'obtenen adquirint-los a una web canadenca, es tracta de Fenix tactical. Sobre els 46 € el HP10 i 84 € el HP20.


Tot sovint quan coincidim amb altres espeleòlegs  i veuen aquests llums, s'interessen pels mateixos. Amb aquest article pretenc compartir amb tota la comunitat, que segueix habitualment aquest bloc, quelcom que crec els pot ser de força utilitat. 


David Poca

Explorant l’S1 (3)


L’amiga Montserrat Ubach, sabent que una part de nosaltres no va poder veure en el seu moment l’excel•lent pel•lícula Explorant l’S1  d’en Marc Navarro, ens anuncia una propera projecció, oberta a tothom, pel

                           11 de novembre
                           a 2/4 de vuit del vespre
                           sala d’actes del CEC
                           carrer Paradís 10 i 12. Barcelona.


La nota d’aquesta sessió ha estat inclosa en el Butlletí (per a socis del CEC) de Novembre 2010, tal com la reproduïm a continuació.



Trobareu el tràiler i d’altre informació complementaria en aquestes anteriors notes de l’Espeleobloc.

dijous, 28 d’octubre del 2010

L’avenc de la mina del Quars


En terme de Papiol es situa la anomenada mina del quars, corresponent a la concessió minera “Matilde” o de la riera Batzac, en les immediacions de la pedrera i explotació minera Berta.

La visitarem el passat dijous 21.10.2010 en el grupet d’aquesta setmana érem sis: Enric, Josep, Jordi, Ricard, “Visu” i “Víctor” (SIE, GEB, GIE), amb l’objectiu de davallar un avenc natural curtcircuitat per l’excavació minera.


D’entrada la localització fou complicada per la gran quantitat de pistes que envaeixen Collserola una gran part d’elles amb cadenats que impedeixen el pas de vehicles de quatre rodes. Finalment la nostra aproximació fou per Can Domenech i aparcarem en una bòvila que ens deixà a 10 minuts de la mina.


Sorprenentment l’entrada a la galeria està tancada amb un reixat amb cadenat, però gràcies al veí d’un mas proper, vam poder connectar amb Sergí Palacios que disposa de la clau de la FCE que molt amablement va venir a obrir-nos la porta. En Sergi no tan sols custodia la mina sinó que té instal·lat un cablejat amb bombilles per il·luminar les galeries, i una col·lecció de cascs, que li permet organitzar visites amb seguretat per als no habituats al món subterrani.



La roca on s’emplaça la mina és un tipus de granit denominat granodiorita, que ha sofert una alteració hidrotermal que utilitzant la xarxa de fractures ha generat uns filons de reompliment. L’aprofitament industrial fonamental ha estat per l’extracció fluorita i esfarelita, tot i que secundàriament s’ha valorat molt les excepcionals cristal·litzacions de gran demanda entre els col·leccionistes.







La presència de fauna




L'avenc natural

Per accedir a l’avenc cal remuntar una paret d’uns cinc metres on trobem uns estreps i un fragment de corda que ens faciliten l’accés a un pou de 15 metres amb parabolts en la capçalera. S’accedeix a una sala que aprofita un filó de calcita espàtica i quars.









L'abocador

El que ha fet més popular aquesta localització fou l’intent de convertir-la en un nou i insensat abocador, sense considerar les contraindicacions de la seva estructura hidrogeològica.

En aquest post inserim alguns documents que mostren la tasca realitzada pel company Pau Perez i d’altres membres de la Federació Catalana d’Espeleologia per sensibilitzar a l’opinió públic i oposar-se al projecte de l’abocador.







Els minerals

Pels interessats en l’aspecte mineralògic adjuntem un número especial de la publicació Mineralogistes de Catalunya dedicada al Papiol / mina Berta.

dimecres, 27 d’octubre del 2010

Cueva de Basaura


La Cueva de Basaura, situada en la navarresa serra de Santiago de Lókiz, dins del terme municipal de Baríndano és una cavitat de fàcil accés que supera els sis quilometres de recorregut.

Tot i que en les nostres visites no hem vist sortir aigua per la boca, resulta evident que el riu que corre pel seu interior és el mateix que emergeix pel proper “nacederode Itxaco”, constituint la cavitat un sobreeixidor d’aquesta important surgència.


Els companys del Grupo de Espeleobuceo Tritón l’octubre del 2006 accedeixen a un nou sistema de sifons on recorren 250 m i -43 de fondària.

Aquest és el vídeo de la seva immersió fragmentat en dos segments:




dimarts, 26 d’octubre del 2010

Projecte Huautla

El Sistema Huautla a la mexicana serra Mazateca (Oaxaca), fou descobert per espeleòlegs americans el 1964. Les successives exploracions en aquest gran conjunt de cavitats permeteren en 1980 la connexió de Li Nita i el Sótano de San Agustín amb -1.122m. L’any següent connectaren amb Nita Nanta arribant als -1.325 m.



L’exploració dels sifons del Sótano de San Agustin després de 430m submergits descobrí una gran sala aèria. L’any 1984 avançant per la ressurgència provada per coloració, la cova de Peña Colorada s’exploraren 4.200m  de galeries submergides.



La darrera gran expedició del sistema el 1994 (tres mesos de durada) explorà els sifons coneguts de San Agustín (sis dies post sifó) superant nous sifons, fins trobar un novè sifó als -1.475 m de fondària. El recorregut aleshores era de 55.963 m. quan els materials i tècniques espeleosub de l’època havien arribat al seu límit.

Els resultats d’aquestes investigacions han estat recollides en multitud d’articles, Facebook,  pàgines web, i en dos llibres que recullen les palpitants narracions de tants anys d’exploracions.

Ara impulsat pels especialistes anglesos s’estan projectant dues expedicions internacionals espeleosub per l’any 2011 al Sótano de San Agustín i pel 2012 a la Cueva de Peña Colorada.


En aquest post ens plau incloure un excepcional vídeo de 35 minuts, Huautla, the Mexican Cave filmat en 16mm per Jay Arnold i narrat per Bill Steele de la AMS (Association for Mexican Cave Studies) disponible en DVD des de 1995 i que ara, remasteritzat per Michael Plugiese, molt amablement permeten la seva difusió per internet.


dilluns, 25 d’octubre del 2010

Avenc del Merla


També anomenada Cova d’en Merla, o Cova de la Merla, aquesta cavitat de Roda de Barà (Tarragonès) és una cavitat ja descrita en el catàleg de N.Font (1897) i objectiu d’una excursió d’en M.Faura publicada al Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural del 1906.


Des de aleshores ha rebut multitud visites, però l’excavació del túnel de l'AVE en les seves immediates proximitats temíem que hagués afectat la seva estructura.



El 14.10.2010 decidirem fer una de les nostres sortides dels dijous, en questa ocasió érem 11 espeleòlegs procedents de diversos grups (SIE, GIE, GEB, GEP, SAS,...) Julia G., Ricard, Agustí, Josep P., Enric, Miquel, Teresa, Dolors, Jordi, “Visu” i “Victor”.

Una part del grupet d'aquest dijous on es constata que algú és molt calorós.

La cavitat no ha sofert alteracions pel túnel ferroviari, tot i que explorant-la és nota cada cop que passa un tren per una vibració i soroll considerable. Malauradament la cavitat presenta una infinitat de pintades obra de visitants poc respectuosos amb la preservació de la natura.


En les fotos que presentem hem esborrat les pintades, excepte en una imatge testimoni de la manca de sensibilitat de tants i tants que han privilegiat el seu afany de protagonisme alterant i embrutant les parets, que sumades a les destroces i extraccions de concrecions han degradat extraordinàriament la que en altres moments deuria d’esser una bonica cavitat.


La Merla té 61 m de fondària i un recorregut que segons els autors varia des d’un mínim de 100m fins un màxim de 200m, en funció de considerar únicament la línia poligonal principal o afegir-hi derivacions i eixamplaments.


El descens, sempre per rampes i ressalts és podria realitzar sense material, però per evitar relliscades hi ha cordes en els llocs més conflictius, tot i que el seu estat de conservació aconsella utilitzar-les amb precaució, o millor instal·lar-ne de noves per més seguretat.



És en el sostre, en els punts lliures de estalactites, on encara es poden veure formes de dissolució.


En aquestes sortides sempre hi ha qui es dedica a la recerca bioespeleològica, tot seguit us mostrem una imatge d’un isòpode captada per l’Agustí.


Per les seves característiques se li atribueix un origen com engolidor, actualment força modificat per una acumulació de blocs recoberts de concreció i grups estalagmitics que alteren la planta primitiva.

Una estalagmita que actualment està essent perforada pel goteig.

Finalment dues imatges captades sense flash (amb leds) pel Josep Pastor.