diumenge, 12 de desembre del 2010

Coneixement científic i biospeleologia


El destacat i admirat investigador basc Carlos Galan, del Laboratori de Biospeleologia de la Societat de Ciències Aranzadi ens ofereix unes interessants reflexions filosòfiques sobre el coneixement científic a la llum de les investigacions sobre la fauna cavernícola i la protecció de la biodiversitat subterrània.

Em plau molt contribuir a la difusió d’aquest pensament tant interessant com probablement polèmic i us el presento traduïnt al català el seu resum introductori.

"L'estudi de la fauna cavernícola i de la biologia subterrània han inclòs idees sistèmiques des dels seus inicis. L'ambient profund de les coves és un mitjà extrem, gairebé exclusivament mineral. En la seva trama ecològica hi ha una marcada interacció entre factors geològics, hidrològics, biològics i climàtics, de caràcter complex. Els processos implicats en evolució, diversitat i conservació de la fauna troglòbia, condueixen a revisar conceptes i paradigmes involucrats de mode general en ciència i medi ambient.

I això porta a reconsiderar les matrius de racionalitat implícites en el patró de coneixement científic subjacent. Les idees de progrés i desenvolupament estan articulades amb una forma d'entendre la ciència, la tecnologia i la natura de manera lineal. El patró de coneixement hegemònic estableix una separació radical entre cultura i natura, però aquest paradigma està en crisi. Per al pensament sistèmic s'ha aconseguit un punt de bifurcació, on les idees de desenvolupament sustentable comencen a demostrar-se insostenibles.

El treball analitza i descriu les matrius de racionalitat implícites en el coneixement científic occidental, de pretensió universalista, mostrant que els paradigmes no sorgeixen sols, sinó que són instituïts per subjectes socials, geogràficament situats i històricament contingents. Per això, la crisi d'aquests paradigmes és també la crisi de la societat i dels subjectes que els van instituir. Entre els seus enderrocs veiem emergir nous paradigmes, nous subjectes i noves concepcions que reivindiquen altres mons possibles. El que està en joc és la societat a la qual s'aspira i, amb això, el futur de la humanitat i de la vida al planeta. "






A continuació incloem agrupats en un sol document els sis articles d’en Carlos Galan (2006) que estudien i delimiten 12 biòtops subterranis guipuscoans, en aquest treball de recerca, metodològicament exemplar, és formula una estratègia per a la conservació de la fauna troglòbia amenaçada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.