dimecres, 14 de juliol de 2010

Siebenhengste

El sistema Siebenhengste-Hohgant-Höhle és una de les més grans cavitats mundials amb més de 154 kilòmetres de recorregut i 1.340 m de desnivell.

Situada a Suïssa, al cantó de Berna i al nord del llac de Thun, entre els pobles de Eriz i Habkern. La xarxa és desenvolupa en les calcaries urgonianes de l’Aptià.

Explorada per primera vegada en 1966 pel Club Jurassien de La Chaux de Fonds de Neuchatel, actualment compta amb 34 entrades.

En aquesta gran xarxa s’ha desenvolupat multitud d’estudis i sovint és citada en la literatura carstològica per les seves característiques singulars. Avui tenim el plaer de presentar-vos una de les escasses tesis de doctorat dedicades a un gran sistema.


Obra d’en Philipp Häuselmann fou llegida al Institut Universitari de Geografia de Freiburg el 12.07.2002 amb el títol de Cave Genesis and its relationship to surface processes: Investigations in the Siebenhesgste region (BE, Switzerland).

Els estudis sedimentològics i morfològics efectuats en l’interior de la xarxa de cavitats permeten dilucidar i datar l’evolució geomorfològica dels paisatges circumdants.

La tesis demostra la quantitat de informacions que es poden extreure d’aquests fabulosos arxius geològics que son les cavitats, constatant com diu el seu autor “son veritables joies subterrànies, no solsament gràcies a la seva bellesa, sinó sobretot pel simple fet de la seva existència”.


La tesi de 170 pàgines, publicada en anglès, disposa de resums en francès i alemany, i la incrustem a continuació en format scribd.És un treball molt interessant i aprofitem l’ocasió per felicitar al seu autor per la qualitat del treball realitzat i també per les facilitats que ens dona per difondre el seu treball.


Moltes gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.