dimecres, 2 de juny del 2010

El carst, indicador ambiental

L’any 2007 es celebrà a Arette / Pedra de Sant Martí unes jornades de l’associació francesa de carstologia amb el tema “Le karst, indicateur performant des environnements passés et actuels”, que foren l’origen d’un anterior post en l’Espeleobloc.

Ara sota la coordinació de Nathalie Vanara i Michel Douat es publiquen les comunicacions d’aquestes jornades en un esplèndid volum, el número 17 de Karstologia Memòries (2010). Es un llibre en format A4 i de 244 pàgines amb 246 il•lustracions, fotos, gràfics i taules, una bona part en colors.


Del preàmbul d’en R.Maire destaquem el següent text: “l’extraordinària evolució de la espeleo-carstologia dels darrers decennis, vast camp d’exploració a les fronteres de l’esport i la ciència. Comparable a una “caixa negra” el carst es una memòria de la Terra que convé desxifrar dins d’un espai-temps asimètric, no lineal per la cadència de fases d’acceleració i de repòs tal com l’evolució de les civilitzacions i de les societats.”

Les comunicacions en bona part centrades en els recents coneixements sobre “la PSM” les fases tectòniques del massís i els seus efectes sobre la estratigrafia i la carstogènesi. Destaquen especialment els anàlisis realitzats amb noves eines desenvolupades recentment per auxiliar la investigació carstològica: el luirògraf, la micosonda XRF, el lasermetre 3D, etc.

D’aquest encontre ens plau oferir-vos en format scribd el llibret-guia que conté en les seves 76 pàgines l’agenda d’excursions de cada dia i tots els resums de les comunicacions presentades.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.