dimecres, 3 de març del 2010

Sarawak, exploracions, geografia.

De nou la polifacetica Monserrat Ubach, (espeleòloga, naturalista, viatgera pels cinc continents, periodista, primatòloga, etc.) ens presenta una interessant proposta per tal de relacionar-nos i compartir informació entre els que tenim interès per les ciències de la terra i l’exploració geogràfica.

Tal como succeí amb l’edició de la Bibliografia Espeleologica Hispanica, ha sabut aplegar un conjunt d’apassionats, cadascun en el seu àmbit i complementàriament al seu club o àmbit d’actuació primària, per tal de col•laborar en la difusió d’experiències i coneixements.

Des de l’àmbit espeleològic considero que és una proposta molt adequada pel nivell actual de la nostra evolució col•lectiva. Probablement correspon a la mateixa naturalesa del creixement humà, que en una primera etapa necessitem sentir-nos singulars i fugir de la “llar” materna (la FEEC), després volem sentir-nos “superiors” als altres (com sens pot ocorre que no som iguals als altres quan la veritat es que els desconeixem profundament ?) i creix un sentiment competitiu més apropiats d’àmbits esportius o empresarials sovint deshumanitzats, finalment acabem entenent que la col•laboració ens permet progressar dins d’una comunitat de coneixements compartits. Potser estem entrant en una etapa de progrés i maduresa a la que sens dubte ens condueix Sarawak.
En aquesta situació més madura, en els darrers anys irromp amb força internet posant a l’abast de tothom un sistema potent i econòmic de comunicació, i al seu recer sorgeixen iniciatives tant interessants com els blocs, els grups de facebook, el GEXXI, la Bibliografia Espeleològica, l’Espeleoíndex, etc. totes elles amb vocació de servei i entrega a la comunitat, afavorint l’inici de xarxes supraclubs.

Però que és Sarawak, exploracions, geografia.

És un grup d’espeleologia i més, perquè els impulsors son majoritàriament espeleòlegs que no deixen de banda a d’altres interessos naturalistes, i/o relacionats amb les ciències de la terra. En un sentit mes global es un grup apassionat per l’exploració geogràfica.

Seguint els seus textos fundacionals, Sarawak,

“ és un punt de trobada entre gent que som de diferents clubs i entitats, que ho continuarem sent i fent la activitat de sempre, però que volem compartir informació, experiència i estar en contacte. I, per que no? organitzar alguna activitat, una sortida, un acte, una conferencia, un sopar, o un concurs de fotografia... “


“Creiem amb les relacions intergrups i també entre companys que tenim aficions i inquietuds similars. Si ho comparteixes, benvingut a Sarawak. Es gratuït, no es paga quota.”



Concurs de fotografia: Espeleologia i més

Aquesta es la primera activitat de l'associació. En el bloc hi trobareu informació detallada, aquí resumeix-ho el trets mes essencials:

- 2 modalitats: Espeleologia, i Exploracions i Geografia
- Màxim 5 fotos per autor per cada modalitat
- Format jpg de dimensions proporcionades a 800x600 px. (màxim 1 mb per foto)
- Enviar per e-mail a sarawak@sarawak.cat
- Termini de presentació: fins el 30.04.2010
- Veredicte del Jurat: 05.05.2010
- Premis: Per cada modalitat, corda de 60 m + lot llibres Ed.Desnivel +l ot de productes Ed. Alpina.
- Lliuramet de premis: 8-9 de maig en la 16a Trobada d’Espeleòlegs (SIS-Terrassa)



Malaisia, Sarawak i el Parc Nacional de Mulu


La Federació de Malàisia (en malayo: Malaysia) és un país situat en el sud-est asiàtic que consta de tretze estats i tres territoris federals, amb un àrea de 329.847 km². La seva capital és Kuala Lumpur però Putrajaya és la seu del seu govern. El territori està dividit en dues regions pel Mar de la Xina Meridional. La de Malàisia Peninsular i la Malàisia Oriental que ocupa la part nord de l’illa de Borneo i està composta pels estats de Sabah i Sarawak i el territori federal de Labuan. Es troba prop del equador i el seu clima és tropical.


Dins de Sarawak es situa el Gunong Mulu National Pak on es desenvolupa un dels carst tropicals mes interessants del mon, amb el desenvolupament de gegantines cavitats.


El creixent turisme de natura i aventura ha fet proliferar les ofertes lúdiques on hi ha museus i empreses dedicades a facilitar-nos les visites a les cavitats més espectaculars.



Seguidament us presento quatre imatges d'alguna d'aquestes impressionants cavitats:





Sarawak, la sala més gran del mon

L'exploració de la Lubang Nasib Bagus, (la cova de la bona sort) i la seva monumental sala fou el major èxit de l'expedició British-Malayasian Speleological Expedition to Sarawak 1980-1981.


Els resultats de foren publicats en el llibret Caves of Mulu’80 de 54 pàgines gràcies al concurs de The Royal Geographicak Society Londres1981.

Extreta d’aquesta edició us presento la topografia original de la cavitat

Les dimensions de la gran sala Sarawak, son de 700 m de longitud màxima per una amplada mitjana de 400 m i una alçada de 70 m. La seva superfície es de 162.700 m2.

Evidentment, il•luminar aquest volum i obtenir unes bones fotografies no es un tema banal. Aquí us presento les quatre millors que he pogut trobar:





Les cinc majors sales mundials

Segons la recentment actualitzada llista d’en Bob Gulden de la NSS:

162.700 m2   Sarawak (Chamber) - Lubang Nasib Bagus.  Malàisia.
150.500 m2   Miaos Room - Gebihe system. Xina. 
125.000 m2  Tlamanictli (TZ1). Mèxic.
80.000 m2     Xiniu (Rhino) Chamber. Xina.
76.620 m2     La Gran Sala del GEV Torca del Carlista.  Espanya.  

3 comentaris:

  1. Més important que l'article, és que el Víctor ja pot tornar a fer-ne.
    Després d'uns dies d'inactivitat obligada, ja pot picar les tecles.
    BENVINGUT DE NOU, VÍCTOR!!!!!!!!

    ResponElimina
  2. Tots ens alegrem per la recuperació d´en Victor.
    Floren

    ResponElimina
  3. Hola Victor:

    Benvingut siguis. No desaprofitis l'ocasió per fer-te el convalescent.., però tú continua escribint.
    Una abraçada,

    Raúl Cano

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.