diumenge, 24 de gener del 2010

La Balma de Can Solà


Aquesta balma citada ja per en Faura i Sans l’any 1909 en el seu Recull Espeleològic de Catalunya, pertany al municipi del Bruc, en la comarca de l’Anoia.

El dissabte 23.01.10 per tal de fer una caminadeta hi férem una visita. Es tracta d’un indret espectacular, la balma té 120 m de llarg per una fondària màxima de 35 m i una alçada que arriba als 15 m., que segons sembla és la mes gran de Catalunya d’aquestes característiques. Per les seves parets i especialment pel seu sostre extraplomat ( 34 m ) discorren 10 vies de gran dificultat, constituint una zona d’escalada prou freqüentada pels escaladors montserratins, tot i que aquí la roca en lloc de conglomerat es una calcaria margosa.



L’itinerari d’accés parteix molt aprop del km 572 de l’antiga carretera N-IIa. En aquest punt trobem una desviació senyalitzada Montserrat Park Zona B on es factible aparcar els vehicles.



El camí que cal agafar es a l’altre costat de la carretera, que en poc més de 5 minuts en duu a la Balma situada per sota de la gran masia de Can Solà de la Roca.



L’entrada a la “cavitat” es situa a les coordenades UTM 50D 31T X=0395840, Y=4606283, alt. 553 m.



Accés fàcil, grans dimensions, ubicació discreta, verticals aèries, etc, són condicions que algun grup espeleològic utilitza per fer-hi pràctiques de maniobres de cordes en exteriors pels cursets d’iniciació.


Tot seguit trobareu dos articles espeleològics que descriuen aquesta balma.

SIRE-Sants (1986) La Balma de Can Solà del Pla. El Bruc-Anoia-Barcelona.
Excursionisme/ Butlletí UEC núm 132 : 16-18.

Excursionisme 1986

Cardona, Ferran i Gràcia, Jordi (1990) La Balma de Can Solà. El Bruc. L’Anoia.
Exploracions núm 14 : 39-42

Exploracions 1990



Per finalitzar un fragment de vídeo, tot i que de poca qualitat, pot donar-vos una idea mes aproximada (fet amb la nostra cambra fotografica Canon PowerShot SX1).





1 comentari:

  1. !!Quin gran aport d´informació!! Moltes gracies, altres vegades he consultat el teu blog, i sempre ha estat super util.
    ...ressenyes, topo, localizació, marracio, historia, buffff, mooooolt beee!!
    Salut i Muntanya!

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.