dimarts, 19 de gener del 2010

Grans canvis al Museu de Ciències Naturals de Barcelona

En molts articles d’aquest i d’altres blocs, es parla del Museu, en especial al tractar de temes de bioespeleologia, doncs és l’entitat que acull els estudiosos d’aquesta branca dels que estudiem la vida del sota terra. Sempre ens referim al Museu de Ciències Naturals de Barcelona –MCNB-, però sota aquest títol s’agrupen una serie d’entitats i això s’ha d’aclarir. Avui dia, el MCNB es composa de:

El Museu Martorell –Geologia- i el Museu de Ciències Naturals –Zoologia-, tots dos al Parc de la Ciutadella, i el Jardí Botànic i l'Institut Botànic, tots dos a la muntanya de Montjuïc.

Ja s’està portant a terme un projecte per remodelar les activitats i especialitats d’aquests museus, en especial dels dos primers.

Els seus orígens:

El Museu Martorell es deu al llegat que Francesc Martorell i Peña va deixar a la ciutat de Barcelona al morir l’any 1878. Aquest edifici, obra de l'arquitecte Antoni Rovira i Trias, va ser el primer museu públic de la ciutat i es va inaugurar el 1882. Va contenir les col•leccions de ciències naturals i arqueologia donades pel fundador. Actualment sempre en diem el Museu de Geologia perquè a partir de l'any 1924 el seu fons són exclusivament les col·leccions de geologia.

El, per nosaltres Museu de Zoologia, també anomenat el Castell dels Tres Dragons, és obra de Lluís Domènech i Montaner i va ser projectat i utilitzat com a cafè-restaurant per a l'Exposició Universal de l’any 1888. El 1917 Josep Maluquer i Nicolau, secretari general de la Junta de Ciències Naturals transforma l'edifici en Museu de Biologia.


Moment actual:

L’actual Museu de Zoologia es dividirà en dos: Una part es trasllada a l’Espai Blau –Edifici Fòrum d'Herzoq & de Meuron del 2004-, en que les activitats es destinaran principalment a programes públics; exposicions permanents i temporals; exposicions educatives; cursos; conferències, etc. Una serie d’espais per reunions, estaran també a disposició de les Associacions vinculades amb el museu com són la Societat d’Amics del Museu; la Societat Catalana de Lepidopterologia; l’Associació Catalana de Bioespeleologia, i moltes més, mentre que la resta –p.ex. les col·leccions- quedarà al museu de zoologia del Parc.

Tot el fons del Museu Martorell –Geologia- anirà a l’actual de zoologia

L’actual Museu Martorell serà exclusivament una exposició permanent de la història de la cultura científica a la ciutat de Barcelona.

Programa d’esdeveniments:
-10 de gener 2010: Tancament de la part pública del museu de zoologia –exposicions permanents de zoologia-

-10 de gener 2010: Tancament de la part pública del museu de geologia –exposicions permanents de geologia

-31 de maig 2010: Finalitza la Exposició Exploradors: “aventura i biodiversitat”. Tancament definitiu al public del Museu de zoologia

-Febrer de l’any 2011: Inauguració del nou Museu a l’edifici del Fòrum –Espai Blau-

Aquestes grans reorganitzacions sempre poden estar sotmeses a certs canvis i adaptacions, pel que en cas de modificar-se el projecte, aniríem informant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.