dimarts, 1 de setembre del 2009

La cova de les Teixoneres i els Neandertals

En la memòria dels neandertals que fa uns 50.000 anys es movien pel territori català, la Cova de les Teixoneres, ubicada a Moià (Bages), va ser un referent, de tal forma que en les seves rutes sempre repetien una curta estada en aquest indret.

Així ho demostra la indústria lítica descoberta durant la campanya d’excavació d’aquest mes d’agost 2009, doncs s’han trobat eines de pedra elaborades amb matèries primeres procedents de diferents àrees geogràfiques i algunes de molt lluny.

Jordi Rosell, codirector de les excavacions a Moià i investigador de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), així ho ha remarcat: “era un lloc on sempre hi anaven quan es desplaçaven per la Catalunya interior i hi arribaven des de molt lluny. A més, era un cau que utilitzaven molt sovint”.

Aquesta descoberta obliga a replantejar el model d’ocupació de les Teixoneres que s’havia mantingut durant les primeres campanyes d’excavacions, segons el qual, els neandertals només haurien estat en aquesta cova de forma ocasional.

Ara, però, tenint en compte les noves restes arqueològiques, Jordi Rosell ha indicat: “enguany em trobat moltes eines elaborades amb diferents tipus de sílex, també d’altres fetes amb quarsites i d’altres amb cornianes (un tipus de pissarra). Alguns d’aquests materials no es troben a la zona on hi ha la cova, per tant, eren eines que els neandertals portaven d’altres indrets. No sabem encara exactament d’on provenien, però ha de ser de molt lluny perquè a prop d’aquí no n’hi ha”. En tot cas, eren eines acabades, principalment puntes mosterianes, rascadores i denticulats.

Un cop a Teixoneres, els neandertals utilitzaven aquesta cova per fer petits bivacs i marxaven. Aquest comportament s’ha sabut perquè l’equip investigador ha observat que la distribució que feien de l’espai era molt senzilla.

D’altra banda, els treballs d’aquest agost “han permès confirmar que Teixoneres era un lloc que estava també ocupat de forma alternada entre homínids i carnívors, com les hienes i els óssos. Era, a més, un lloc ric en recursos animals, perquè hem trobat marques de tall en ossos sobretot cérvol, porc senglar i rinoceront que s’haurien menjat els neandertals”.

Adjuntem una detallada memòria de la campanya del 2007:Com podreu observar els arqueòlegs no es posen d’acord en el nom de la cavitat Teixoneres o Toixoneres ?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.