dimecres, 18 de març del 2009

Font. Cròniques de les exploracions al Garraf (1897-1898)

A mode de complement dels anteriors posts on comentàvem les activitats espeleològiques de Norbert Font i Sagué al massís del Garraf (1897-1898), ara, adjuntem la documentació publicada a butlletins del Centre Excursionista de Catalunya.
A la primera referència (but. 28) trobem a un Font il·lusionat en les recerques al massís, on desenvolupà, principalment, els treballs previs d'informació i sondatge de les cavernes.



Font 1 jmvictoria6870


Als butlletins 57 i 58 presentà la memòria d'activitats espeleològiques realitzades.

Amb els èxits de les seves recerques no va haver prou per a merèixer un interes general.

Tampoc la seva entitat excursionista ni d'altres científiques consideraren la conveniència de recolzar amb ajuts de material i/o diners les noves activitats espeleològiques. Així que Font es dedicà a altres qüestions, també prou importants, tornant a fer activitats espeleològiques no més que esporàdicament.



Font 2 jmvictoria6870






Font 3 jmvictoria6870



El mateix Font finançà l'edició d'un llibret, amb el mateix títol, on es recull el contingut dels dos últims butlletins esmentats. Aquest llibre es va posar a la venda a llibreries.

Doncs, aprofitem les prestacions de l'Espeleobloc per poder gaudir, llegint uns relats escrits amb la ploma (literal i literària) d'un dels espeleòlegs més importants de la història. Ah! També de les il·lustracions, topografies. I fotografies!

F. Miret

2 comentaris:

  1. Hi ha una cosa que no hem quadra, com es que en Font es va financiar el llibret de la seva butxaca, i resulta que te el escut del CEC a la portada?
    I un altre pregunta, no es el GES del CMB que utilitza la capçalera de "Sota Terra" com si fos seva?
    No entenc res.

    ResponElimina
  2. Benvolgut Anònim, encara que m'hagués agradat més dirigir-me a vostè pel seu nom. Una part de les respostes a les seves preguntes las pot trobar al mateix Espeleobloc (20-11-08 / 16-02-09). La política de les publicacions del CEC és ben explicada des dels mateixos butlletins de l'entitat a l'època. Sota Terra, no tinc coneixement que fos una marca patentada ni registrada. El puc dir que Martel, des d'anys d'abans, encapçalà, part dels seus escrits espeleològics i les memòries de les seves campanyes amb el mateix títol, Sous Terre (= Sota Terra), que fou adoptat per alguns que es consideraven deixebles seus, como ara Font i després per deixebles de Font com Faura, etc., etc.
    Cordialment
    F. Miret

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.