dimarts, 9 de desembre del 2008

Exploracions recents a Catalunya

Diuen que hi ha crisi, també en l’activitat dels espeleòlegs del país. Potser si, que les grans expedicions extraterritorials, cada cop son més difícils d’executar probablement per manca de veritable compromís, també per que costa molt renovar les generacions espeleològiques, i als que ens anem fent grans, vulguem o no les limitacions físiques en resten possibilitats.

Una bona part del jovent actual prefereix visitar a explorar; col·leccionar cavitats sense la tasca generalment feixuga de prospeccionar, de desobstruir, de recollir fauna, de topografiar, de descriure, etc. i a més a més hi ha la possibilitat/parany d’exhibir-se tècnicament en les anomenades competicions.


El dilema no es “treballar” o “divertir-se” fent espele, totes dues coses és poden harmonitzar perfectament però cap de les dues pot anar sola gaire temps.

Però al costat de símptomes ben concloents de que l’activitat està en un període d’hores baixes, entre els quals un dels més evidents és la manca de noves incorporacions de gent motivada als clubs, també cal destacar les bones noticies dels que romanen actius.

Varem saludar amb interès l’aparició d’agrupacions renovadores com podria ser el GEXXI , (i he participat com invitat a una de les seves sortides). Pretenen afavorir la cooperació entre espeleòlegs al marge del clubs tradicionals i encara pot ser una possible alternativa, tot i que tenen el perill de convertir-se en una altra “capelleta” (logo propi, espai de comunicació restringit).

Recordem, centrant-nos, en la gent que explora en el nostre territori les recents troballes a Garraf que continuen degotant nous resultats; els treballs de l’Espeleo Club de Sabadell a la Tuta del Bosc/Fou de Bor; el col·lectiu Conflent; els companys del GELL amb l’àmbit de la Noguera; el Espeleo Club de Tortosa amb la tasca sistemàtica als Ports; la SIE al conjunt del Mongrí i diverses cavitats singulars, les immersions a la Font Bordonera; els amics del GEB al Pedraforca i a d’altres indrets amb els que amb molt de gust col·laborem renovant antigues complicitats, etc.

De ben segur que hi ha més resultats, però una bona part d’aquestes activitats circula en un boca a boca mig silenciat, potser es tem encara les intromissions no consentides.

Per això celebrem de que tant en tan apareixen noticies, potser modestes, però que denoten un interès per progressar en el coneixement de les cavitats del nostre país, com en la recent noticia del col·legues del RES del Club Excursionista Pirenaic.





2 comentaris:

  1. Com "creador" del GEXXI et puc dir que és un grup completament obert. Qualsevol que em demani entrar, el mateix dia o l'endemà ja pertany al GEXXI, sense cap tipus de pregunta. El logotip és una forma d'animar o dinamitzar el grup. I l'accés restringit a les nostres comunicacions és molt simple el seu motiu. En el Facebook la gent es fica en 40.000 grups encara que no els interessi el tema. D'aquesta forma filtrem i sabem que qui entra en el grup, a priori li interesa el tema.
    Com he dit abans cualsevol pot entrar. Ja som 39 i solament demanem bon rotllo. Per a entrar en el GEXXI tan sols cal enviar un correu a joanmontoya(símbol arrova) hotmail.com.

    No fem cap filtratge, tan sols demanem el petit esforç d'enviar el correu per saber que de veritat interesa el GEXXI.

    Gràcies per parlar de nosaltres en el vostre article i per difondre la espele.

    ResponElimina
  2. Jo no estic en contra de cap club, ben al contrari fa més de 44 anys que hi formo part d’un. Precisament d’un grup en el que sempre hem estat oberts a la col•laboració amb d’altres espeleòlegs o clubs, tot acceptant amb naturalitat la seva idiosincràsia personal.

    Però com que accepto que hi ha problemes en la nostra espeleologia que no estan ben resolts en les estructures tradicionals de club, vaig aplaudir i continuo recolzant la visió d’en Joan Montoya quan diu dirigir-se a “tots aquells que volen fer més espele de la qual poden per les circumstàncies del seu entorn” i especialment amb la filosofia de “no estic proposant un nou club”. Hem sembla una iniciativa interessant per fer un grup de potenciació d’activitats espeleològiques personals, i a més a més, tinc uns bons amics que no tant sols hi participen activament, sinó que tenen un gran concepte d’en Joan.

    Si adverteix-ho, d’una possible tendència, gens preocupant per altra banda, en apropar-se a la idea de Club tradicional, és per que considero extraordinàriament valuosa la idea inicial.

    Gràcies amics comentaristes, endavant i bona espele

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.