dimarts, 2 de desembre del 2008

Espeleosub i divulgació

Editorial de la revista Plongeesout 7 (des.08-maig 09)
Josep Guarro (Catalunya-Spain).

L’exploració a estat sempre el motor de l’evolució, una motivació fonamental en immersió subterrània. Molts d’entre nosaltres no concebem aquesta activitat sense una perspectiva d’exploració, el desig de descobrir mes enllà del que ja coneixem. Jo sempre he pensat que una exploració es inútil si no s’acompanya d’un treball de documentació sobre el que s’ha descobert i explorat. Documentació (topografia, foto...etc.) que cal enseguida publicar i difondre. PlongeeSoutMag es un perfecte exemple de divulgació dins del domini de la immersió subterrània i és a propòsit de divulgació que jo voldria sotmetre algunes reflexions.

Els equips i els grups de espeleosubs que es consagren a descobrir i explorar, estan actualment confrontats a un dilema. D’una part tota exploració sense documentació ni publicació no té cap sentit, i gràcies a internet és des d’ara molt fàcil publicar i fer conèixer quasi en temps real els resultats. Aquesta informació arriba a un públic molt més gran que abans, del temps que estava restringida a les publicacions en paper, difícilment accessibles al gran públic. Per altra banda, cada cop més, bussejadors practiquen el busseig subterrani sense formació espeleològica. Per aquest motiu, les regles no escrites tals com les normes de conducta, que durant llarg temps han regit el col·lectiu d’espeleòlegs, no son actualment compreses ni respectades.

Cada cop més equips constaten i deploren que altres pirategen les seves exploracions. Trobem amb una freqüència creixent, problemes d’interferències entre equips, en cavitats que son activament explorades per un grup i això és una llàstima. Arribar a descobrir i explorar grans cavitats no és una tasca fàcil. Quan la recompensa és a l’abast, és de ben segur, el fruit de llargues jornades d’exploracions infructuoses. Al preu de desobstruccions que no donen cap resultat, de grans mitjans, tan humans com financers i materials, en llocs que no continuen sense donar pas als resultats esperats. Només a vegades la sort ens acompanya i és alhora que s’obté la recompensa de tants treballs infructuosos.

No obstant, si les regles de conducta que, que en el passat i al llarg dels anys, han regit l’espeleologia i el busseig subterrani deixen d’ésser respectades; si molts equips que dediquen molts medis a la recerca de noves cavitats, constaten que hi ha d’altres grups que esperen a que qualssevol divulgui alguna cosa interessant per beneficiar-se així del difícil treball realitzat i endur-se la part del lleó, els grups d’exploradors corren el perill de revisar la seva política i reflexionar dos cops abans de difondre el seu treball. O potser no el divulgaran mai, el que seria veritablement lamentable.

Jo penso que és un deure de tots estimular el respecte mutu entre grups d’exploració, i de fer comprendre que les regles de “flair-play” tenen la seva raó d’ésser. Si tots les respectem, tots obtindrem beneficis.

(traducció del francès JMV)



Descarregeu-vos el pdf de la revista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.