dimecres, 7 de novembre del 2007

El registre climàtic en estalagmites del Pacífic


Quan Kim Cobb i Jud Partin de la Georgia Tech ha volgut entendre els mecanismes que impulsen el canvi climàtic, enlloc del tradicional procediment d’extreure mostres de les geleres de Groenlàndia o de les planures gelades de l’Antàrtida, han estudiat el concrecionament de les coves tropicals del Pacífic a l’illa de Borneo.


Com és que el clima de la terra canvia “de repent” i en diversos episodis durant els darrers 25.000 anys?.

Les estalagmites constitueixen un registre d’alta resolució de l’evolució climàtica en aquesta selva equatorial.

La zona tropical representa avui un paper de gran importància en la configuració anual de les variacions del clima en tot el món. També el seu paper en passat ha estat important i potser ha estat dirigint els processos que les mostres dels gels de l’hemisferi nord i el sud, amb les seves pròpies pautes, semblaven divergir.

Aquestes investigacions a la cova Gunung Buda, en tres conjunts estalagmítics, durant els anys 2003, 2005 i 2006 és el primer estudi realitzat en coves del Pacífic tropical per tal d'esclarir l'evolució de les variacions climàtiques mundials.


Aquí teniu l’enllaç a la pàgina de la Georgia Tech on s’informa d’aquesta investigació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.