divendres, 1 de juny del 2007

Hàbitats: coves i avencs de Catalunya

L’any 1988 la Unió Europea va iniciar un programa anomenat CORINE (Coordinació de la informació sobre el medi natural) per preservar el seu patrimoni natural, amb tres objectius bàsics a implantar de manera succesiva:

1.- Fer un inventari del patrimoni natural europeu, és a dir, dels éssers vius (bàsicament plantes i animals) i, més particularment, dels ambients naturals existents en el territori.

2.- Determinar quins components d’aquest patrimoni s’havien de considerar dignes de protecció especial, donades la seva dignificació, la seva raresa o la seva fragilitat.

3.- Promoure l’establiment d’una xarxa territorial d’àrees que calia conservar, basant-se en la importància i originalitat dels ambients i en presència d’espècies amenaçades, xarxa que va ser designada com a Natura 2000.


L’inventari dels ambients naturals va portar a establir-ne un catàleg i a publicar-lo l’any 1991, que progressivament s’ha anat adaptant a la situació particular de cada país.


A Catalunya s’han identificat més de 600 tipus d’hàbitats, naturals, seminaturals i artificialitzats. Aquests hàbitats estan identificats i descrits a la Llista dels hàbitats de Catalunya (LHC), que ha estat elaborada per la Universitat de Barcelona, a partir de l'adaptació al territori català del document CORINE Biotopes Manual of the European Union (CBM).

El Departament de Medi Ambient i Habitatge, de la Generalitat de Catalunya, està publicant el Manual dels hàbitats de Catalunya. Repartit en vuit volums, referents cadascun a determinats grups d’ambients, es preveu completar en el 2008.


En el Volum VII, 5 Molleres i aiguamolls, 6 Roques, tarteres, glaceres, coves., hi apareix l’habitat 65.4 Coves i avencs que reprodueixi-ho en aquesta nota.

Identificar i protegir, per conservar el mes valuós i limitar-ne els usos malbaratadors.

Els espeleòlegs, amants del món natural i sensibles als seus valors, col·laborem en gran manera en fer-lo conèixer, estimar i respectar.

1 comentari:

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.