dimecres, 13 de juny del 2007

Conferència de Lynn Margulis


Amb el títol "Una irrefenable passió pels escarabats: 3.500 milions d'anys d'evolució", la cèlebre professora estadounidense, pronunciarà avui dimecres 13 de juny, aquesta conferència en els locals de l'Institut d'Estudis Catalans, carrer del Carme, 47 a les 19.00h.

Les aportacions de Lynn Margulis a la biologia i l’evolucionisme son múltiples: descobreix el potencial evolutiu i la importància del món microbià, descriu l’origen de les cel•lules eucariotes; juntament amb K.V. Schwarts classifica la vida en la terra en cinc regnes agrupats en dos grans nivells: bacteris i eucariotes; formula la seva teoria sobre la simbiogenesis, etc. Autora de nombrosos llibres, d’entre els que destaquem la selecció d’escrits publicats el 2003 per l’Universitat de València amb el titol "Una Revolución en la Evolución".(col•lecció Honoris Causa)

Actualment desenvolupa el seu treball com a professora en el Departament de Geociències de la Universitat de Massachusetts.

Resum de la conferència:

"Tota la vida està connectada, a través del temps, fins al mateix origen de la vida.

L’evolució ens proporciona el principi organitzador de les disciplines biològiques mitjançant l’estudi dels canvis en els organismes vius i en les seves poblacions al llarg del temps. L’evolució sempre funciona a causa de la tendència al creixement exponencial de qualsevol població. El creixement de les poblacions de bacteris, l’organització de les comunitats, la producció de gasos, la mobilitat i la sensibilitat són fenòmens crucials associats a l’evolució de la vida. Existeix, no obstant això, una gran discontinuïtat entre totes les formes de vida actuals: la que hi ha entre els procariotes i els eucariotes.

La història evolutiva d’aquesta discontinuïtat inclou el procés d’especiació, i aquest procés
no era possible abans de l’origen i l’evolució dels eucariotes per simbiogènesi. Tots aquests conceptes il•lustren la mateixa idea fonamental, que pot adoptar diferents posicions. És a saber, que els microorganismes són agents del canvi evolutiu i que, en aquest canvi, també hi intervenen les mutacions aleatòries. El comportament dels microorganismes dins de les seves poblacions i en les interaccions entre elles va determinar el curs de l’evolució. El món microbià és l’aparador ideal per a veure el desenvolupament de la diversitat biològica: procariotes i protistes mostren unes variacions morfològiques i funcionals que no tenen parangó amb la resta del teatre de la vida".


Aprofitem l'ocasió per incloure un interessant video italia d'iniciació a la bioespeleologia.

1 comentari:

  1. No és habitual veure una filmació dedicada a la bioespeleologia, pel que considero que té interès.
    Pel meu gust, dedica molt de temps als ratpenats i molt poc als insectes i artròpodes en general.
    Al seu favor: Toca la espeleobotànica, cosa no habitual.
    També una curta menció a la paleontologia sense que desperti el nostre interès.
    En resum: Serveix per divulgar la espeleo científica
    Lluís Auroux

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.