dissabte, 7 de maig del 2011

“Aphaénops” fotògraf


Amb la signatura Aphanéops trobem a la xarxa una bona col•lecció d’imatges, de les que hem seleccionat les que corresponen a la recent expedició a Cuba 2011.

També ens plau traduir les seves paraules de presentació:
He reunit aquí la meva selecció personal de més de 15 anys d'espeleologia de la fotografia. L'assoliment de bones fotos sota terra, es un assumpte de compartir, de treball en equip, el fotògraf és només la baula final d'una rica cadena humana.

Sense els espeleòlegs que van descobrir aquestes xarxes, les han estudiat i preservat, cap d'aquestes imatges es podria haver aconseguit. És el cas dels meus companys d'exploració Clan dels Tritons i del Césame, que sovint han de suportar malgrat el fred i la humitat, llargues sessions de composició i de transport del material. Que rebin aquí el testimoni de la meva profunda gratitud.


El felicitem per la bellesa de les seves imatges!

divendres, 6 de maig del 2011

Els Neandertals de Capellades

L'Abric Romaní de Capellades és un jaciment del paleolític català excavat sota la direcció d'Eudald Carbonell. La gran importancia del jaciment serà posada en relleu gracies al nou parc prehistòric que l’Ajuntament de Capellades, a l’Anoia, instal•larà a la Cinglera del Capelló, al damunt del riu Anoia. Una zona del poble amb un alt valor geològic i arqueològic ja que concentra uns vint jaciments arqueològics de diverses èpoques.


Degut a la seva antiguitat (molts són del paleolític), aquest nou centre de divulgació del coneixement de la prehistòria del país, es centrarà en les comunitats neandertals. De moment, a més de la pàgina web, on es presenta el projecte i el nou Museu dels Neandertals de Catalunya (NEANCAT), ja s’ha construït el túnel soterrani que connectarà el futur museu amb un dels jaciments de més interès d’aquest Parc Prehistòric, el jaciment de l’Abric Romaní. De fet, el nou museu tindrà com a base la informació obtinguda en les excavacions realitzades en aquest jaciment des de fa més de 30 anys. L’edifici del futur museu contempla, a més dels espais museístics, un primer pis destinat a laboratoris.



Podeu accedir al “NEAN-Parc Prehistòric de Capellades” en aquesta pàgina web.



El programa de divulgació (juvenil?) de  TV3,  Sota Terra li dedica un capìtol el 16.08.2010 que insereirx-ho a continuació:





El setmanari Presència publicà en el seu núm.1987 (2010) aquest reportatge:
 

dijous, 5 de maig del 2011

Mulu 2011


El projecte d’expedicions a les coves de Mulu ens fa un avanç sobre el resultats de l’expedició d’enguany.

Una campanya centrada en obtenir una imatge 3d amb un escàner de precisió a la gran sala Sarawak. Els primers assaigs per la posta a punt de l’instrumental es realitzaren a la Deer Cave on en 15 milions de mesures automatitzades constaten unes seccions de 160m d’alçada, fins i tot en la gran dolina 270m. el que torna a situar aquesta gran galeria en un primerissim lloc mundial entre aquests gegantins conductes.


Com sempre ens ofereixen unes esplèndides fotografies, majoritàriament del excel·lent Robbie Shone.


Aprofitem per presentar-vos un reportatge publicat a la revista AUDI i reproduir la topografia de l’enorme Clearwater Cave amb 175,6 km de recorregut.

AUDI-Mulu Caves Project








dimecres, 4 de maig del 2011

Croesor – Rhosydd


La visita i estudi de mines abandonades és una antiga activitat dels espeleòlegs, que s’hi troben amb un medi proper a les seves exploracions a les cavitats subterrànies naturals.

Un aspecte més discutible d’aquesta disciplina és quant és planteja la possibilitat de fer una exploració arriscada en galeries en franca degradació on la progressió amb tècniques espeleològiques s’ofereix com una activitat més dels esports d’aventura.

Aquí us presento una popularíssima travessa australiana que segons les pròpies declaracions de l’autor del “report” constitueix la visita més perillosa que ha realitzat mai.





Dos vìdeos d'aquesta travessa.



Unes esplèndides fotos de Brendan Marris del Dudley Caving Club:


dimarts, 3 de maig del 2011

Cueva de Ardales. Málaga.


Entre totes les coves de la comarca del Guadalteba, és la Cova Prehistòrica de Ardales per les seves dimensions i continguts la que més destaca. Aquesta cova també es coneix amb el nom de Cova de la senyora Trinidad Grund, que per la seva relació amb la famosa burgesia malaguenya va emprendre negocis "turístics" en la veïna localitat balnearia de Carratraca. Aquesta cova va ser la primera cavitat natural oberta al públic a Espanya (1952)


Es localitza al Turó de la Calinoria, i destaca la Sala de Les Estrelles i la bellesa de la seva columna brillant. “La visita es converteix en una experiència patrimonial inoblidable, per la seva importància històrica, artística i cultural, oferint la possibilitat de realitzar un recorregut guiat de gran qualitat que figura entre els més interessants d'Europa. “



La cova de gairebé 1.600 metres de recorregut, s'obre en els marbres triàsics alpujárrides i conserva en les seves grans sales i galeries un extraordinari registre de pintures paleolítiques.



La tercera edició del Congrés de Coves Turístiques (Cuevatur 2010), organitzat per l'Associació de Cuevas Turístiques d'Espanya (ACTE), ha premiat com proposta sobre innovació tecnològica la visita virtual de la Cova de Ardales -realitzada per l'empresa Virtualware-, que forma part dels continguts del Centre d'Interpretació de la Prehistòria en Guadalteba, d’Ardales.

La visita virtual permet una visualització interactiva en 3D de manera que els visitants poden recórrer en temps real l'entorn tridimensional i consultar mitjançant fitxes multimèdia els seus punts més destacats.








Potser us interessarà consultar les següents pàgines web:
Cueva de Ardales. Pàgina oficial.
Espeleobibliografia Cueva de Ardales