divendres, 7 de novembre del 2014

La sala Miao

Escanneig de la gran sala xinesa de Miao de la Gebhie Cave System

Descoberta el 2001, la Miao Chamber , considerada la segona major sala del mon després de la Sarawak, ha estat “mapejada” amb precisió per mesurar les seves dimensions per un equip de la National Geographic.

Un impressionant volum de gairebé 11 milions de metres cúbics. S'estén més de 852 metres de llarg i 191 metres d'ample en una superfície superior a 154 500 m2.

És difícil de mesurar aquest gran volum  amb eines convencionals, per això s’ha utilitzat un escànner làser 3D Riegl VZ-400 que pot emmagatzemar 122.000 mesuraments per segon de tot el que és fins a 600 metres del mòdul principal.

Uns minuts després de començar, el mòdul és capaç d'oferir una representació 3D. A continuació, només cal moure el mòdul i continuar la cartografia per tal que s’uneixen els diferents segments que ha anat creant.






dijous, 6 de novembre del 2014

XXV Jornades de la SEDECK Cantàbria 2014 (10)


...segueix de l'apunt d'ahir...

Diumenge 28.09.2014 12:00
Visita Cueva Cullalvera (2) Espeleológica
Aprofitem l'ocasió per felicitar a company Félix Alabart per la seva dilatada tasca de fotogràfia subterrania, tot presentant-vos unes imatges de la seva visita a la Cullalvera del 1970, i recomanar-vos vivament que visiteu el seu blog on trobareu una bona quantitat d'imatges d'aquesta cavitat.
http://felixfotoespele.blogspot.com.es/2009/08/cueva-de-la-cullalveraramales-de-la.html

La visita "esportiva"
Amb el guiatge de les empreses d'aventura locals, tal com constava en el programa de les jornades, s'organitzà una incursió d'unes dues hores per fer una visita espeleo a la caviat endintsant-se fins on fos possible en aquest temps. Evidentment l'avidessa dels participants que volien fer un recorregut extens implicà una marxa accelerada que no va satisfer a tothom.

Juntament amb un nodrit grup de "congresistes" del grupet de l'Espeleodijous hi participaren: Dolors Boter, Teresa Hernàndez, Miquel Nebot, Toni Robert, i Antoni Torra. 



Fitxa de la Cueva de Cullalvera
Extreta del magnífic Cantabria Subterránea, Catálogo de Grandes Cavidades, (actualització 2010), d'en José León García


Espeleometria
Com podem veure en la següent nota publicada a Geo y Bio Karst (1970), estracte del molt complert treball geomorfològic del GES, assignava un recorregut de 6.350m, i en la fitxa del Catàlogo anoten 12.100m que cal entendre com el fruit de les noves exploracions d'aquests darrers anys, tot i que no hi figuren en les topografies publicades.

Un vídeo de l'accés per Torca Humizas