dilluns, 18 de març del 2013

Rècord de fondària al Garraf: Esquerrà -336m


El passat dia 22 de Gener de 2013 membres de la Secció d’Exploracions Subterrànies del Ger (S.E.S. del Ger) de Sant Pere de Ribes van aconseguir superar la cota màxima de fondària al Massís del Garraf, concretament a l’avenc de l’Esquerrà, fins a aquell moment situada en -236m i al mateix avenc. També s’assolí la fita de que per primer cop una dona superava els -300m al Garraf, i a més a més es dona el fet de que és la dona més jove de l’història en fer-ho, als seus 15 anys d’edat.
L'exploració va començar l'any 2007 per els germans Alex, Santi i Javier Serrano(els Dalton), Nicolás Burton i Xavi Atencia. En el decurs d'aquests anys no s'havia tingut la certesa de la fondària real de la cota final; el fet de no tenir les dades topogràfiques del tot fiables (per uns -285m, per nosaltres -305m) havia anat minant la moral del grup i creant dubtes en el col.lectiu espeleòlogic sobre la veracitat d'haver arribat tan avall a l'Esquerrà, així que amb els nous efectius arribats l'Alex posa de nou en marxa la maquinària del grup i anem a fer realitat el nostre somni: confirmar la cota -300m al Garraf.


L’operació, emmarcada en l’anomenada Operació Nivell Freàtic que aquesta secció duu a terme dins la seva campanya al Massís del Garraf, s’inicià el dissabte 19 de Gener amb l’equipament amb cordes de la cavitat i la presa de dades per tal de fer la topografia de l’anomenada Via Ratpenat. S’arriba fins als -254m aquest dia, fent una permanència de 30 hores a l’avenc, i sortint el diumenge dia 20.
El dia 22 es torna per continuar amb la topografia, i l’equip punta arriba fins a la màxima fondària actual, situada a -336m




La Judit i l'Alex deixen una nota firmada a la cota màxima, preservada dins una bosa estanca de plàstic:




Els dies 19 i 20 de Febrer tornem per fer un reportatge que sortiria publicat al programa Info K de TV3, i amb el suport de l'amic Paul Pastecchi i el seu helicòpter radiocomandat de 6 hèlixs i de les càmeres cedides per GoPro filmem fins la cota màxima -336m, repetint de nou la tortura dels passos estretíssims i enfangadíssims... 


Animem que qui arribi a la cota màxima de la Via Rat-penat reculli la nota i ens la retorni, estarem encantats de convidar-lo a un café i una estona de conversa (els nostres recursos no donen per gaire cosa més...).
Tot seguit us mostrem unes fotografies i els videos:








Distracció no ens falta.....



Les càmeres també van patir lo seu...


Els vídeos de TV3




Foto de grup amb els amics de TV3:

5 comentaris:

  1. Enhorabona companys. L'esforç continuat sempre té recompensa.
    Us desitjo nous i millors éxits, us els merexeu!

    ResponElimina
  2. Muchas felicidades por este gran trabajo, que nos permitira hacer un -300 al lado de casa.
    Un saludo, Jose Hidalgo.

    ResponElimina
  3. Bona feina, sempre es una alegria veure que el treball col·lectiu d'un grup com la SES-GER dona resultats, i en aquest cas una fondària força important al conegut avenc de l'Esquerra. Si aixo passa amb els avencs coneguts, imagineu les sorpreses que ens poden deparar les cavitats noves o poc visitades!
    Felicitats i no defallaiu!

    ResponElimina
  4. Comentar (m'ho he deixat de dir al post) que l'avenc de l'Esquerrà passa a ser la segona cavitat en desnivell de Catalunya, per darrere del Sistema de la Bargadèra(-571m), superant a la Cova Cuberes(328M) i a Cigalera de l'Obaga de Baleràn(-320m).

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.