dimarts, 1 de maig del 2012

Els Ports


S’ha encetat un projecte d’estudi de la biologia subterrània del Parc Natural dels Ports, emmarcat dins d’un objectiu més general de coneixement faunístic dels Ports. A nosaltres ens plau participar-hi, sota la supervisió de l’administració del Parc, juntament amb el Equip de Recol·lecció d’Artròpodes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, de BIOSP i del grup dels Dijous, en el procés de mostreig d’un grup de cavitats seleccionades, que cal trampejar i analitzar de nou “in situ”18 setmanes després.



Aquests esplèndids relleus, que vam tenir el privilegi d’explorar al llarg dels anys 70, ens van permetre visitar nombroses cavitats, la major part de les quals van ser objecte de diverses publicacions en el butlletí EspeleoSIE.  Al rememorar aquells treballs hem comprovat que aquestes revistes estan exhaurides, motiu pel qual hem cregut adequat oferir-vos-les en format Scribd en aquest post.

Avui presentem dues d'aquelles contribucions (la III i la IV) en les que destaquem per una part que el primer d’ells està escrit en castellà (1976) i el segon ja en català (1978). Sens dubte és una empremta més de l’anterior règim polític que ens condicionà a emprar una llengua, no per elecció sinó per obligació, tant pels condicionants legislatius com pels dèficits personals dels que no vam poder ser escolaritzats en la nostra llengua.



He rellegit aquests documents, especialment les extenses observacions morfo i espeleogenètiques que vaig fer sobre l’avenc dels Mamelons i sorprenentment encara hem semblen vigents. Potser es un síntoma preocupant que m’indica que en tots aquest anys no he estat capaç d’avançar en el coneixement d’aquests processos.

Considerem que aquesta primera nota és el preàmbul de la nostra represa biospeleologica que s'inicia per la Mola de Catí, i ens permetem afegir un interessant document dels amics de l’Espeleo Club de Tortosa sobre la història i toponímia correcta de algunes cavitats del sector, als que li agraïm la seva gentilesa en permetre que el reproduïm integrament.
















3 comentaris:

  1. Ho sigui que el anomenat com avenc Sabarin, no es una troballa nova sino que es tracta de la antiga Cova de l'Orgui. Llavors la part nova serien els pous?
    Les noves troballes son del 2009?

    Pere

    ResponElimina
  2. Si es correcte.

    Carlos.

    ResponElimina
  3. Moltes gracies per compartir de nou amb les noves tecnologies , aquests fantastics trevalls fets als anys 70.
    Per als espeleolegs del territori durant molts anys fou con la nostra "petita Biblia" per anar descobrint les coves i avencs de la Mola de Cati.
    Encara que maduretes y desgastades, conservem com un preuat tresor aquestes publicacions.

    Carlos Martinez

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.