dijous, 15 de març del 2012

De nou al Forat de l'Or 10.03.2012



Tornem a trobar-nos  al “Forat de l’Or”, però aquesta vegada el projecte que tenim davant és més agosarat.  Volem passar el sifó 1 per arribar a la  “galeria Ferran Marquès”,  després continuar pel sifó 2  “galeria Ibèrica” i arribar a la  “galeria Diego Ferrer”. Un cop allà, equipar aquesta  galeria amb cordes, etc, per tal d’accedir  amb els equips  al  “pou del Naixement” amb seguretat i  garantir-ne l’ascens i sortida dels membres del  equip i, finalment, seguir explorant pel sifó 3   “galeria Nil”.

L’equip subaquàtic  aquesta vegada el formem:  Eliseo Belzunce,  Èric Yherla, Joel Borrazás i Jordi Yherla. Tots amb unes tasques a desenvolupar molt determinades. Comptem a més a més amb:  Xavier Soler, Josep ll. Moldes, Ferran Bautista, Laura Vera, Sasha Karnilovich, Felipe M. Perez, Malen Berguedà, Ferran Marques, i membres de la societat amics muntanya tremp (SAM) Jordi Pascual, Joan Pascual, Jordi Colom, Carles Barri i Ares Barri. Tots plegats, un equip fantàstic  que ens contagia d’il·lusió i caliu, i que  ens empenta amb el seu suport  a superar els nous reptes que aquesta meravellosa cavitat ens va descobrint.



Iniciem la immersió pel “sifó 1 b” i, sense entretenir-nos gaire, arribem a la “galeria Ferran Marquès”. En aquesta galeria posem en antecedents als dos nous companys que ens acompanyen aquest cop,  l’Eliseo Belzunce i l’Èric Yherla. Traiem unes escenes de vídeo de la galeria i tot seguit ens equipem i iniciem el recorregut, tot treient alguna foto pel camí, per la “galeria Ibèrica” fins arribar a la “galeria Diego Ferrer”.


Arribats a la “galeria Diego Ferrer” comencen els treballs d’equipament, tant del “pou del Naixement”,  com del camí per accedir-hi. Es munten cordes nusades per poder-hi pujar carregats amb els equips fins el pou. Al pou es munten uns estreps per tal de poder-hi baixar i pujar amb comoditat i seguretat, així com dues cordes; una nusada de suport i una altra per lligar els equips una vegada a l’aigua. Un cop finalitzats els treballs d’instal.lació d’aquests equipaments,  dediquem una estona a treure fotografies, presses de vídeo i a fer treballs de topografia.


Amb els equips a l’aigua, baixem tres per equipar-nos  i iniciar la immersió pel sifó 3 o “galeria Nil” , el quart component de l’equip  es quedarà fora per donar suport en cas de ser necessari.  Iniciem la immersió baixant pel pou fins una fondària de -27 mtrs. El pou resulta un tant anàrquic en la seva composició geològica, al contrari de la impressió que dona en la seva part superior.  Al fons del pou hi  trobem un munt de còdols de mida important. Veiem ràpidament per on continua la cavitat, ja que se’ns presenta una galeria de 4 mtrs. x 4 mtrs. sense sediment i amb unes parets molt polides per l’erosió de l’aigua. Aquesta  galeria , la “Nil”, segueix un descens molt uniforme en un tram d’aproximadament 100 mtrs.,  fins agafar una fondària de -40 mtrs. Aquí, remunta altre vegada fins  -27 mtrs. i  torna a agafar una trajectòria descendent fins arribar, als 360 mtrs. de recorregut  total explorats, a  una fondària de -73 mtrs.. És aquí on es deixa per finalitzada l’exploració, tot veient que torna a remuntar uns 10-15 mtrs . S’acaba la immersió als 100 minuts d’entrar a aquesta galeria, fent un temps total de parades descompressives de 45 minuts. 

Sortim pel sifó 1 després de 7h 30’ d’haver-hi entrat. Ha estat dur, però la cavitat s’ho mereix. En sortir ens trobem el millor del que en aquells moments podíem esperar; la caliu dels companys que han patit l’espera,  amanida amb un brou calent,  té, i quelcom de menjar. En poca estona…  tornem a ser persones.




Una vegada mes ens desfem en agraïments a tots el membres de l’equip que ho han fet possible. Agrair la seva voluntat de col·laboració, la seva il·lusió, la seva força i la seva empenta.



3 comentaris:

  1. Aquesta tasca sembla ser la descoberta i inmersió més important de la espeleologia subaquatica catalana des de la bucejada del Garza i el Camus al pou de la Falconera.
    Felicitats!

    Pere

    ResponElimina
  2. M'he colat, avui solament 1 minut i 13 segons.

    El Forat de l'Or, una cova enmig del congost de Terradets, a la Noguera, és una cavitat que fa més de trenta anys que es visita i que s'havia donat com a explorada per complet. És un avanç del reportatge que prepara "Temps d'aventura".
    http://www.tv3.cat/videos/4141270/Explorant-el-Forat-de-lOr

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.