dimecres, 15 de febrer del 2012

Novetats al Forat de l’Or (Terradets)


Noves exploracions del 12.02.2012 per membres del GEB

Durant el mati comencem a entrar el material necessari per a fer l’immersió, ens ajuda en Carles, David, Marc Consul i la Montse Lopez, un cop tot el material es dins, comprovem que tot esta ok .

Iniciem l’immersio seguint un fil guía que poc després s’afegirà a un altre, el descens es progressiu fins arribar a la part fonda de la cova, cap als -32 m de fondària, just desprès passem un colze que canvia el sentit i s’enfila, progressivament, fins arribar a una petita bombolla suposem que aquesta es la bombolla que va topografia X. Garza.


Tornem enrere i observem en un costat de la galeria un tub de dimensions reduïdes que s’enfila cap a munt, enganxem el nostre carret a la línea principal i ascendim fins a comunicar amb un altre galeria, aquesta també disposa d’una instal•lació existent. Seguim aquesta instal•lació i a uns 30 mtrs. de recorregut i a una fondària de -3m. aquesta línea s’acaba sota una petita bombolla d’aire, però des de sota l’aigua, ens sembla que uns metres mes enllà hi ha una altra bombolla. Enganxem fil al final de la línea existent i en uns 20m de recorregut , sortim a superfície. Aquesta vegada no em sortit a una petita bombolla...

Em sortit a una galeria aérea de dimensions importants, així tal com la veiem d’inici, uns 50 mtrs. de llarg per uns 6m. d’alçada i una amplada de 4m., ens treiem l’equip i fem un reconeixement de la galeria; es molt mes gran, i neixen diferents galeries aéreas, en concret una d’elles, que posteriorment hi recorrem uns 400m. a peu sense trobar el final d’aquesta galeria.


Però el més important , trobem un toll on després de fer un reconeixement amb una de les ampolles de emergència, decidim que val la pena intentar submergir-nos amb els recicladors per continuar l’exploració subaquàtica en aquesta galería, ja batejada com a “galeria ibérica”.



Realitzem un recorregut d’uns 300m . S’instal•la fil marcat fins als 175 metres i desprès amb fil sense marcar, que en la propera immersió es substituirà per tal de recollir notes topogràfiques. La “galeria Iberica” es manté en una fondària constant i amb unes dimensions espectaculars i el que es mes important, no sembla que el seu recorregut hagi de tenir fi. Em trobat la continuació de la cova, contents com a gínjols iniciem la tornada cap a la galeria principal.

Una vegada a la galeria principal, ens dirigim cap una galeria aérea que li hem ficat el nom de “galeria G.E.B 2012 en agraïment al nostre club. Neix uns metres mes amunt, realitzem un recorregut d’uns 150-200 m. fins arribar a una bifurcació on continua una galeria d’iguals dimensions i característiques que aquesta primera; 3-4 m d’ample, 2-3 m. d’alçada. Continuem per la que creiem com a principal, uns 200 m. més, fins arribar a una corva que baixa en un fort pendent. Totes dues galeries tenen la mateixa morfologia, sediments i marques de corrent, uns sediments humits ens confirmen que es una galeria activa.


 
Tornem a la Galeria principal.
La galeria principal batejada com a “galeria Ferran Marques”, es el primer tram de cova que es troba al sortir a la superfície desde el sifó 2 , segons topografia existent, amb uns 50m de recorregut, 5m d’amplada i una alçada d’uns 6 m, però per un costat es perd pel sostre, pel que ens sembla, semblen tubs de carrega.

Aquesta galeria es la que dona la continuïtat a la cova, tant en la prolongació de la part submergida “galeria Iberica” com per les galeries aéreas, que creiem que també, ens donaran uns recorreguts prou importants. Aquesta generositat que ens ha ofert aquesta galeria, aquesta disposició tant noble en el seu accés i recorreguts, i aquesta esperança i il.lusió per seguir treballant en aquesta activitat que ens apassiona, es el que ens ha portat a batejar-la com a “galeria Ferran Marques” en agraïment a la il•lusió, i confiança que en Ferran ens ha demostrat cap a nosaltres i cap a el mon de l’espeleologia catalana.


També volem agraïr a tots el membres del G.E.B. el seu esforç, dedicació i constància que ens han donat en tot moment.

Joel Borrazàs & Jordi Yherla
G.E.B.

Felicitats per la feina i la descoberta, tot desitjant-vos unes magnifiques continuacions.



Per completar aquest post podeu veure els següents enllaços del 2011

http://ibericteamexplorer.blogspot.com/
http://llibredepiadesam.blogspot.com/2011/04/forat-de-lor.html

També ens plau inserir el vídeo de la immersió del 2011

 


Per la part aèria de la cavitat podeu veure el següent article a l'Espeleobloc:


10 comentaris:

  1. Bona feina!
    Encara ens queda molt per descobrir sota terra, i més encara sota l'aigua.
    Amb la meva admiració
    Lluís

    ResponElimina
  2. Moltes felicitats companys i molt bona feina.

    ResponElimina
  3. Estem molt contents,feia temps que li anàvem darrera,alguns Geòlegs ens havien dit que l’aigua provenia de filtracions i per alguns punts de carga del sostre,i nosaltres dubtàvem que tanta quantitat d’aigua vingués del sostre,en Diego Ferrer i altres espeleòlegs també estaven convençut de la continuació de la cova,lo que no es imaginàvem era que la continuïtat fos tan gran,

    Hem tingut un cop de sort ! la natura es capritxosa a l'hora de deixar-se descobrir els seus secrets,i estem segurs que el Forat de l’Or encara en te mes per descobrir
    mòltes gracies a tots/es per els vostre comentaris i suport

    Joel & Jordi

    ResponElimina
  4. Felicitacion per les noves descobertes
    Captain Garfio

    ResponElimina
  5. Felicitacions a tot l'equip, i a totes les generacions d'espeleòlegs que han fet, i fan, que es continuen produint nous descobriments arreu.
    Enhorabona!!!

    ResponElimina
  6. Felicitats per aquest grandisim descobriment, de part del Espeleo Club Castelló.

    Difruteu de les noves galeries que segur que trobareu.

    Espeleosub al poder!!!

    ResponElimina
  7. Des de terres aragoneses, l'Espeleo Club el Farallón de Montalban felicitem al G.E. Badalona per aquesta important gesta, i us encoratgem a que continueu amb les descobertes i exploracions amb que ens teniu acostumats.

    Enric

    ResponElimina
  8. Us felicito companys per una efemèride històrica com aquesta. Ànims i endavant!

    ResponElimina
  9. Fantàstic!!.Aixó demostra que els únics llocs encara verges d´aquesta terra nostra,son encara patrimoni dels espeleolegs.Sempre mes lluny!!.(Julià G.).

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.