dijous, 8 de desembre del 2011

Actuació de recuperació de l’Avenc Pastora


 De l'amic Enric Porcel, del Departament d'ecologia de la Federació Catalana d'Espeleologia, ens arriba la següent noticia:


Actuació de recuperació de l'avenc Pastora (Olesa de Bonesvalls, Alt Penedès)

El passat dissabte dia 3 de desembre de 2011 es va procedir a treure el màstil, placa solar i caixa de comunicacions que hi havia incrustat a la boca de l’avenc de la Pastora.
L’actuació va ésser promoguda a instàncies del Departament d’Ecologia i Protecció del Medi Subterràni de la Federació  Catalana d’Espeleologia.

Antecedents:
Als volts dels anys 90, un equip d’operaris va tapar la boca de l’avenc de la Pastora, per a instal·lar, aprofitant el conducte d’accés a la cavitat, el màstil d’una antena de comunicacions, es tractava d’una estructura amb:
1 Tubular de 6 metres
1 Quadre elèctric
1 Antena de 144 MHz

A l’any 2009, el conegut espeleòleg Jordi Trujillo de l’EspeleoCorb de Corbera de Llobregat notifica a la Federació Catalana d’Espeleologia la mencionada irregularitat.

A l’any 2010, membres del Departament d’Ecologia fan una visita al lloc documentant la gravetat dels fets: l’accés a la cavitat a quedat tapat per un tap de formigó, l’avenc de la Pastora de -18 metres de fondària a deixat d’existir.

Al gener del 2011, la Federació Catalana d’Espeleologia adreça notificació dels fets al Cos d’Agents Rurals i a la seva Subdirectora Rosa Maria Torre. Posteriors investigacions ens fan saber que es tracta d’un repetidor util.litzat per l’Agrupació de Defensa Forestal Penedès-Garraf.

Posats en contacte amb l’ADF, aquesta agrupació de voluntaris es posa en moviment per a treure dita antena, fet que succeeix el passat dia 2 de desembre.
 
Desmuntage de l’antena:
L’ADF mobilitza els seus voluntaris, material pesant i les eines adients (veure fotos adjuntes), per a procedir al seu desmantellament. Després de grans treballs, s’aconsegueix treure l’antena , per a més tard intentar destapar el forat amb el martell pneumàtic.Amb l’ajut de membres de la Federació Catalana d’Espeleologia es pot aprofundir dos metres de fondària i eixamplar el conducte d’entrada.
Si bé no hem pogut encara accedir al pou que hi ha a sota, aquest s’intueix, i farà falta una mica més de tasques de desobstrucció per deixar expedita l’ entrada a l’avenc.Des d’aquesta Federació convidem a tot espeleòleg interessat , a ajudar a finalitzar la tasca per acabar de recuperar aquest interesant avenc i tornar a deixar-lo al seu estat natural.

Agraïments:
Donem les gràcies a tots aquells que han col·laborat a la feliç consecució de treure l’antena i reparació d’aquest atemptat ecològic:
-a Jordi Canals (President ADF Penedès-Garraf)
-a Xavier Xurtó (Representant ADF al Parc Natural del Garraf)
-a tots els voluntaris de l’ADF que han participat.
-al Cos d’Agents Rurals  de l’Area Bàsica de l’Alt Penedès
-a la Sra. Rosa Maria Torre (Subdirectora del Cos d’Agents Rurals)
-a tots els federats de la FCE que han ajudat en el procès


Enric Porcel i Caro
Departament d’Ecologia i Protecció del Medi Subterrani
Federació Catalana d’Espeleologia

5 comentaris:

  1. Enhorabona!!!
    Ara algú tindríe de desobstruïr en la cota de -18 m. on la cavitat segur que te continuació.
    ànim

    ResponElimina
  2. M'alegra saber que finalment s'ha posat solució a aquesta barrabassada.
    De fet el forat el van tapar pels voltants del 1999 i el 2004 vaig denunciar els fets, però suposo que en aquells moments a bé la Federació Catalana d'Espeleologia no tenia la sensibilitat ecològica que té en l'actualitat o poder qui no la tenia era la persona que hem va atendre. Malgrat tot vaig penjar els comentaris i les fotos de l'atemptat ecològic sofert per la cavitat a la web de la Federació Espanyola per que hi quedés constància.
    Finalment hi ha hagut solució al problema que és el que realment importa, i per la meva part felicitar a tots els que hi han participat.
    Només advertir als que vulguin prosseguir la desobstrucció, que el tub que arriba a -18 metres no arriba als 40 centímetres de diàmetre, o sigui una feina feixuga els hi queda per davant.
    Francesc Rubinat

    ResponElimina
  3. Solament dir que hi ha hagut un individu que ha marcat com a dolenta aquesta desobstrucció. Hi ha gent que verdaderament no estima el medi ambient i voldria que totes les cavitats estiguéssin tapades. Qué trist que hi hagin persones amb aquesta mentalitat tan perversa i malaltissa!

    ResponElimina
  4. Lamentablement s'han eliminat dos comentaris, un a petició del seu autor i el segon per emetre judicis ofensius per a les persones. Aprofito per informar que encara que no hi hagi censura prèvia i que siguin bendingudes les controversies amb esperit positu, no permetrem que utilitzant l'anonimat s'aprofiti per convertir aquest bloc en una plataforma per insultar o faltar-li el respecte als altris.

    ResponElimina
  5. Un dels individuos que varen posar com dolent el reportatge exposat soc yo
    Els motius no son per la tasca feta la cual sempre es positiva y constructiva Lo que no en semble be personalment es que la TASCA NO ESTA DEL TOT NO ESTA ACABADA ya que falta per desustroir del tot la boca ya esta exposant el megareportatge a BOMBO Y PLATILLO No crec que es doni masa bona lliço de fer les coses de una manera ALTRUISTA ( persona o fet que les seves activitat sense demanar res a canvi )
    Cordialment Captain Garfio

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.