dilluns, 25 de juliol del 2011

Les cavitats de les Rovires (Pallejà)


El dijous 14.07, fou un dia força plujós i en Jordi, Jaume i “Vizu” anaren a localitzar aquestes cavitats, partint des de la Font de les Rovires, sense aconseguir-ho, tot i estan segurs d’haver-hi estat molt a prop.

Novament el 21.07, juntament amb el “Víctor” reintentem la jugada, aquest cop per la part superior, utilitzant la mateixa sendera de la setmana passada, que ara agafem sortint d’una pista de la urbanització.


Les diverses cavitats d’origen exclusivament tectònic, obeeixen a la desintegració del cingle de la Mola de Montmany, tot i que no es presenten en un paratge típic d’esquerdaments sinó en un esglaonament de blocs, entre els que s’obren diversos accessos subterranis.


Els laboriosos Antonio Asensio i Pedro Valdepeñas del GIRES publicàrem en el seu primer Passamà (1993) un treball d’aquest sector amb el títol “Las cavidades de la Mola de Montmany y alrededores” que ens plau inserir a continuació.


Primer recorrerem la denominada Cova de les Rovires o Complex 1 i 3 de les Rovires, és la de major extensió amb un recorregut segons els seus topògrafs de 141 metres i -17 de desnivell, tot i que cal precisar que algun pas estret i els ensorraments faran molt difícil el transit integral, especialment pels que ja tinguin una certa encarnadura. Les seves coordenades obtingudes amb un Garmin GPSmap 60CSx, són en UTM 31T ED 50, X=0414856, Y=4586927 i altitud 200m. (Transformades –ICC- corresponen a X=414762,4 i Y=4586722,8 en el sistema ETRS89).


També vàrem visitar la Cova Meva o Escletxa de les Rovires núm.2, amb un recorregut de 47m i un desnivell de -22m.


Finalment visitarem, entre les anteriors, una cavitat intersticial amb dues petites boques que no identifiquem amb cap de les documentades pels companys de Sesrovires. En els tres forats visitats, l’ambient polsegós sense zones humides, ens va fer desistir de dedicar més temps a la infructuosa recerca de troglocharinus, i encara menys visitar la resta d’esquerdes.
.

3 comentaris:

  1. Just una setmana abans havia intentat desbrossar una mica el trencall del corriol que va cap a les cavitats. Espero que us hagués ajudat a trobar-lo. Salutacions.

    ResponElimina
  2. No sabia que tinguéssim tantes esquerdes a Pallejà.
    Gràcies per la informació.

    ResponElimina
  3. De crio con los amigos las recorriamos todas, hay una que la entrada es muy estrecha y ahora no soy capaz de entrar, he creado muchos abdominales con la edad, pues en esta que digo una vez bajamos 14 personas y era una cavida abovedada y espaciosa.
    Saludas y gracias por el reportaje.
    si copias este enlace y lo pegas hay un video de cuando fuimos las últimas veces, luego pusimos un Belén y un libro de firmas en la entrada. https://youtu.be/kb4gtZUx0Us
    José Portillo

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.