dilluns, 4 de juliol del 2011

Cova Fonda del Vergerars


El dijous 30.06.11 visitarem aquesta coneguda cavitat del Tarragonès, també coneguda com a Cova Fonda de Salomó, cèlebre per les importants troballes arqueològiques i paleontològiques. Érem sis: Jaume, Josep, Julià, Ricard, Víctor i Visu.



Des del 24.05.1896 ja tenim noticia de l’exploració d’aquesta cavitat per en Pau Teixidó  i el 25.04.1934 per en Josep Closas i Miralles que li dedicà un dels capítols del Sota Terra I(1935).


Es tracta d’una xarxa de conductes rectilinis de 286m de recorregut, que en línies generals s’estructura seguint les fractures produïdes per lliscament amb escassos retocs hídrics posteriors. Un aspecte molt interessant és l’atribució de moviments “recents” als canvis topogràfics que explicarien la localització d’alguns materials arqueològics.


L’amic Jordi Lloret publicà l’any 1976 en el butlletí Gours 3 del GEFOMA un interessant article que ens plau inserir a continuació. 


En el terra polsegós d’aquesta cavitat apareixen petits trossets de ceràmica i també fragments d’ossos signes d’una ocupació humana de llarga durada. 


Avui la cova, de tan freqüentada irrespectuosament, presenta força degradació, amb deixalles recents i abundants pintades, tot i que encara podem trobar materials interessants.



4 comentaris:

  1. heu de posar informació sobre què és la cova fonda

    ResponElimina
  2. és veritat, per més que busques no trobes res ni a google ni a cap lloc. Estaria bé que fóssiu una exclusiva.

    ResponElimina
  3. tot són imatges, poca lletra i poca informació.

    ResponElimina
  4. Molt be el reportatge, pero aquestes pintures ''rupestres'' estan fetes amb plastidecor...

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.