dijous, 16 de juny del 2011

Zonificació del carst en l’escorça terrestre


Avui vull fer-vos partícips d’una suggeridora reflexió d’alta volada sobre el procés de carstificació a la llum d’una publicació d’Andreychouk V., Dublyansky Y.,Ezhov Y., Lysenin G. amb el tìtol Karst in the Earth’s Crust: its distribution and principal types (2009) que en aquest post per gentilesa dels seus editors trobareu íntegrament en la seva versió original.


Durant les últimes dècades, degut principalment als avanços en la perforació súper profunda, es disposa de nova informació de les parts profundes de l'escorça de la Terra. Aquest major coneixement sobre el funcionament de la hidrosfera profunda ha portat a la necessitat de reconsiderar alguns punts de vista establert, per exemple: - la possibilitat que el desenvolupament del carst a grans profunditats, - la zonificació vertical del carst, - la possibilitat de carstificació de materials "insolubles", - les fonts d'aigües agressives; etc

Des d’aquest nou punt de vista la distribució del carst en l'escorça de la Terra, així com dels factors que controlen carstificació a gran profunditat, adquireix major importància com reservori, i el carst profund està sent objecte d'investigació per hidrocarburs i l'exploració geotèrmica.


Un problema diferent és la manca de consens entre els investigadors sobre la naturalesa d'alguns processos relatius al desenvolupament de carst que són controlats per un nombre limitat de paràmetres de la litosfera i la hidrosfera com ara la temperatura de les aigües i les roques, la seva composició i estat físic.


Els canvis dels processos càrstics amb la profunditat estan causalment relacionats amb els canvis en aquests paràmetres, que serveix de base per un examen conjunt. En aquesta publicació s’intenta desenvolupar una visió clara de les relacions entre els diferents tipus de carst avui reconegut (exocarst, endocarst, carst hidrotermal, hipogènic, silicat, etc) i per ubicar l'espai físic i la situació del carst en l'escorça de la Terra.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.