dilluns, 20 de juny del 2011

ETRS89 nou datum geodèsic

El sistema de georeferenciació que estem utilitzat actualment, ja té els dies comptats.

El posicionament amb GPS que fins ara vinculàvem al datum ED50, caldrà substituir-lo progressivament per tal que el 2015 ja fem servir el nou ETRS89.

La Comunitat Europea mitjançant el programa INSPIRE (INfrastructure for SPatial InfoRmation in Europe ) promou l'harmonització de la geoinformació arreu d'Europa. Amb aquest objectiu s'estableix la transició al nou sistema de referència ETRS89 per tots els estats membres per tal de facilitar l'interoperabilitat entre els territoris.


L’Institut Cartogràfic de Catalunya en el procés d’adaptació ha publicat diversos documents i està adaptant tota la seva producció a la nova norma, oferint-nos eines per fer fàcilment la transició d’una a d’altra coordenada.
El Decret 1071/2007 que oficialitza el sistema ETRS89 estableix la transició del ED50 al ETRS89 amb dues dates clau:
  • 29/08/2007: Publicació del Decret. El nou sistema oficial és el ETRS89 però es pot seguir publicant en ED50 fent referència al nou sistema.
  • 01/01/2012: No es podrà inscriure als registres cartogràfics cap projecte nou en ED50.
  • 01/01/2015: Publicació exclusivament en ETRS89.
Si ens posicionem via on-line en els mapes del ICC, a cada punt del cursor, ens apareix en el marge inferior dret, totes dues referències ED50 i ETRS89.


També podem utilitzar la calculadora on-line, partint d'una coordenada en un dels sistemes, per conèixer la corresponent en l’altre.



Be companys, el ICC ens ho posa fàcil.  Caldrà anar introduint aquesta informació en les properes publicacions.

1 comentari:

  1. Des del meu punt de vista personal, crec que el nou sistema ETRS89 és una presa de pel i un motiu més per INDIGNAR-NOS de les trapelleries dels polítics. Adaptar aquest sistema a costat una pasta d'escàndol i total per anar a parar a les mateixes lectures que ja dona WGS84. En la nostra zona (31) hi ha un error inferior als 2 metres, però en la zona (30) que compren des de Galicia fins l'Aragó, la lectura de WGS84 i ETRS89 són exactament idèntiques.
    Francesc Rubinat

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.