dimarts, 1 de febrer del 2011

Aportació històrica de la Cova Dakotes


Seguint l’anterior nota sobre les coves del Mamut, ens plau recuperar per la petita història de l’espeleologia catalana, aquest text i fotografies recordant una exploració de gairebé fa 50 anys, i el perquè d’un nom tan exòtic per una cavitat de l’anoia. Agraïm al Miquel Nebot i a la Teresa Hernandez que ens hagin lliurar aquesta documentació.




El dia 5 de desembre del 1964, el G.E.P. (Grup Espeleològic Pedraforca), va realitzar una exploració al complex de Coves i avencs del Mamut a Cabrera d’ Igualada (Anoia).

Els organitzadors varen ser tres nous socis del grup, en Joan Antón Ibáñez, en Salvador Martell i en Manel Perez.


Durant la jornada varen explorar una cova penjada sobre la esquerda gran exterior.
No tenien en aquell moment cap constància del seu coneixement a nivell espeleològic.
Però si que havia estat visitada anteriorment, com ho mostrà la trobada d’un fusell antic.


La cavitat fou batejada amb el nom de COVA DAKOTES, nom que corresponia al de l’Agrupament Escolta (Minyons de Muntanya) al qual pertanyien els tres promotors de la sortida.

Aquest grup tenia com a seu l’antic “Centro de Estudios de San Pedro Claver”, actualment “Escola Técnica Profesional del Clot” a Barcelona.

Les fotografies que s’acompanyen son fetes el dia de la primera exploració.


Miquel Nebot i Teresa Hernandez

1 comentari:

  1. Curiosa casualitat! Aixo em permet fer una antiga denunca. Suposo que es el mateix Martell, amb patilles llargas y vermellas.
    La primera publicació que vaig fer cuan tenia 14 anys es deia Camins i a la portada estava la cova Dakotas. La foto era meva i ens va portar en Martell que venia del Pedraforca i era el nostre president (Seccio espeleo del Centre Exc. La Llagosta. La questio es que el tal Martell va fugir amb els diners que teniam per una expedicio al Atlas Marroqui. Es va aprofitar de l'inocencia de uns espeleolegs molt joves i amb molta vocació. Ens va enfonsar el club.

    Victor Ferrer Rico

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.