dimecres, 12 de gener del 2011

L’avenc de Puigmoltó


El divendres 07.01.11 en Josep, el Julià i el “Víctor” (GEB, SIE) anàrem a l’avenc de Puigmoltò (Begues), on en Josep volia escalar la xemeneia que hi ha penjada al lateral del pou.

Aquesta cavitat fou explorada per primer cop per en Norbert Font i Sagué el 20.07.1898 en la seva “ Sota Terra. Excursió espeleològica a la Baronia d’Aramprunya (1)” que tot seguit reproduïm a continuació:



Des d’aquella ocasió ha estat visitada nombrosíssimes vegades tant per estudiosos com per cursets bàsics ja que es tracta d’una cavitat de fàcil localització que ofereix unes dificultats raonables per iniciar-se en la practica de l’ascens/descens per corda.

Mònica Roldan estudià el cas de l’avenc de Puigmoltó en el seu treball sobre els biofilms fototrofics (veieu l’article publicat a l’Espeleobloc).



Com sempre aprofitarem per llegir les coordenades UTM amb el GPS, i fer-hi algunes fotos.


Remuntant sis metres des del fons de l’avenc s’accedeix a la finestra lateral.


Vam iniciar la seva remuntada, tot utilitzant multimontis per assegurar-se, que no aconseguirem que tinguessin una bona penetració. Per axó després d’ascendir 6 metres, (cota -14) vam considerar prudent deixar-ho per una propera ocasió, tot constatant, amb tota la potencia que ofereix un frontal de 800 lúmens, que la xemeneia, relativament estreta continua ascendint com a mínim uns 10 metres mes, mantenint una direcció de 210º,



En fi, aviat tornarem per acabar la feina!.

Això vol dir que està molt prop de sortir a l’exterior?. D’entrada podríem pensar que un bon candidat per connectar-hi fos un petit pouet d’uns 2 m que es troba prop de la boca de la cavitat( uns 10 metres aprox.), però s’allunya de la direcció teòrica.


9 comentaris:

  1. Sou cullonuts, tius. Fèlix A....

    ResponElimina
  2. aveure si t´el pican germá Sulpici, sembla ser que es tornan a llevar ancles

    ResponElimina
  3. juas juas k risa Maria Luisa
    Cordialment Capita Garfio

    ResponElimina
  4. Tranquil capità Garfio, ja me encarrego jo, doncs me han dit que deprés de l'escalada hi ha un gaterament amb un pou de 50 m nou de trinca, esperarem que estigui instal·lada, i aixi sera més fàcil, juas, juas

    Bucaner de terra ferme

    ResponElimina
  5. Santa Rita Rita,
    el que es comença,
    no es "pica"...

    Barba Rossa...

    ResponElimina
  6. heyyy! ir con mucho ojo, que hay un padre y un hijo que van topografiando la faena de los demás, no va en coña y si no preguntarle a Francesc i Marc Rubinat.

    ResponElimina
  7. Latrant et scitis estatint
    praetesquitantes estis

    ResponElimina
  8. Genial. Us seguire de prop. Estem elaborant un catàleg nou de cavitats de Begues. Interesantíssim. Si us plau qualsevulla troballa rellevant m'en podrieu fer cinc cèntims.
    jtornamorell@hotmail.com (Centre excursionista de Begues)

    Moltes Gràcies.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.